NYHETER

- uppdatera sidan här -

Ta del av Svenska Taxklubbens nyheter här! Har du tips så mejla gärna till: webbmaster@taxklubben.org

  Senaste från SKK ang. coronaviruset här!

 


JAKTGALAN
25 APRIL, 2021

Rondodrevets kennel med Carina Andersson blev nominerad till Årets jakthundsuppfödare 2020 på Jaktgalan! "En jakthundsuppfödare som gjort stora insatser för sin hundras. Som med stor framgång jobbat för att öka kvalitén både när det gäller jaktegenskaper, exteriör och för att ta fram trevliga och sociala jakthundar."

Rondodrevets kennel, Carina Andersson, startade sin verksamhet 1998. Den första taxen köpte hon 1992, Bockskallets Leica som är stamtik till Rondodrevets kennel. Kenneln har flera fina utmärkelser och fick bland annat Svenska Taxklubbens Utmärkelsetecken 2008. Kenneln har även fått flera valörer av Taxklubbens Bruksuppfödarpris samt Guld Högre valör 2011. Bruksuppfödarpriset har delats ut till kenneln 2005, 2008, 2012, 2016 samt 2020 och de innehar även tre stycken BHP-diplom. Rondodrevets kennels målsättning är att få fram sunda och trevliga jakthundar med bra skall, stark jaktlust och samarbetsvilja med en stabil mentalitet och god exteriör.

Vi gratulerar Carina Andersson med Rondodrevets kennel till en superfin 2:a placering som Årets Jakthundsuppfödare 2020!

Årets gala gällde bedrifter under jaktåret 2019-2020 och hölls den 20 februari 2021. Arrangörer är tidningen Allt om Jakt & Vapen samt Svenska Jägareförbundet. Syftet med galan är att hylla alla jägare som gjort något utöver det vanliga eller som på något sätt gjort en stor insats för jakten. Man hyllar jaktförebilder, eftersöksjägare, årets eldsjäl, jakthundsuppfödare, årets jakthund, årets nya jägare och årets jägare. Svenska folket fick nominera kandidaterna och en jury valde ut fem finalister där vinnaren sedan röstades fram av svenska folket. Läs gärna mer om Jaktgalan här >>


PÅSKTÄVLINGEN AVGJORD!
5 APRIL, 2021

Gott folk, vi har ett resultat! Det fanns 12 st påskägg på hemsidan. Det var två personer som lyckades hitta dem och vi gratulerar Birgitta Wanhainen och Josefin Strand, grattis! Priser skickas per post!

 


PÅSKTÄVLING!
1 APRIL, 2021

Webban har gömt ett antal påskägg här på hemsidan. Det gäller att du hittar alla så kan du vinna fina priser! Maila ditt svar till webbmaster@taxklubben.org senast söndag 4 april. Lycka till! Så här ser ett ägg ut (detta räknas inte):

 


Uppfödare? Snart gäller nya EU-regler
25 MARS, 2021

EUs nya djurhälsoförordning börjar att tillämpas i Sverige den 21 april 2021. Det betyder att aktiva hunduppfödare eller den som vill exportera hundar kan behöva registrera sin anläggning hos Jordbruksverket. Även vid import av hundar tillkommer nya regler. Läs mer här: https://www.skk.se/sv/nyheter/2021/3/uppfodare-snart-kommer-nya-eu-regler/

 


>>> Varning för oseriösa hundförsäljare! <<<
4 MARS, 2021

Svenska Kennelklubben varnar för extrema avelskombinationer som nu utannonseras på digitala marknadsplatser. Likaså oseriösa säljare som lovar ”guld och gröna skogar”. ”Allting går att sälja med mördande reklam” i dessa tider då efterfrågan på en valp är större än tillgången. Här följer några exempel från verkligheten.

Vill du bli en unik valpköpare? Vad sägs om en ”Golden dox” för 60 000 kr? En blandning mellan golden retriever och tax med utmärkt jaktinstinkt. När avel hamnar i oseriösa händer är det bara fantasin som kan sätta gränser. Vad blir nästa blandning, grand danois med chihuahua? Hur blir resultatet när man blandar två olika herdehundsraser med stark vaktinstinkt? 11 valpar till försäljning som har en utpräglad försvarsinstinkt och som försvarar hela sin flock. Inte att rekommendera för en barnfamilj i ett radhusområde. 5000 kr i handpenning, betalas inte tillbaka vid ”ånger”. För att påstå sig vara ansvarstagande begär säljarna ”endast seriösa svar av seriösa människor”. Dock har de ingen tid att besvara frågor via telefon. Inte sällan skrivs det att valp går att tinga mot en handpenning på 5 000 kr som inte betalas tillbaka vid ”ånger”. Samtidigt går polisen nu ut och varnar för att betala handpenning då det finns köpare som blivit lurade och aldrig fått någon valp.

Full av erfarenheter vid 8-veckors ålder? Valparna utlovas vara sociala samt ha vana vid både barn och hundar av olika raser och storlekar. Dessutom är de redan rumsrena för att de har fötts upp tillsammans med både pappa och mamma. Kan det bli så mycket bättre? Sällan nämns hälsostatus och i verkligheten är det mycket ovanligt att en valp är rumsren vid en så ung ålder. Många valpar spenderar dessutom livets första veckor tillsammans med enbart sin mamma.

Sökes: fodervärd till folkskygg labrador retriever. Några söker fodervärdar, till exempel till en folkskygg 2-årig labrador retrievertik. En annan person begär 13 000 kr och rätt till två valpkullar. Hur seriöst låter det? Och vet potentiella valpköpare vad skillnaden är mellan att köpa en hund, vara fodervärd, överlåtelse och inackordering?

Valpar som måste omplaceras. Det är tragiskt att så många unga valpar, inte sällan blandraser och oregistrerade hundar, söker nya hem av de mest konstiga anledningar. Hur många hem ska dessa valpar passera tills att de har hittat sin rätta familj?

Gå inte i fällan! När man inte vet hur det går till att köpa en hund kan det vara lätt att gå i fällan och falla för: En fin tik som reagerar med aggressivitet när hon blir rädd. Eller en hane där den nya ägaren uppmanas att jobba med hans separations- och ljudrädslor, som inte kan vara ensam eller springa lös och vaktar mycket? Som oerfaren hundägare kan det vara svårt att förstå den tid och det arbete som krävs för att komma tillrätta med ett problembeteende.

Språk som förvirrar snarare än vägleder. Många gånger är det svårt att förstå vad säljaren skriver. Vad är en multigenerationsblandras? Vad innebär det att hunden är registrerad eller har stamtavla? Vad betyder Husdjurspass och handpenning? Vad betyder fodervärd, avelsrätt och överlåtelse? Samtidigt är det är viktigt att förstå alla begrepp. Kontakta Svenska Kennelklubben, de hjälper dig gärna! Telefon: 08-795 30 00 E-post: kansli@skk.se

Hur undviker du att bli lurad? Köp en hund registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK. Vi ställer krav på både uppfödare och hundar som ska användas i avel. Hunden har en dokumenterad bakgrund och konsumentköplagen gäller. Ta reda på så mycket som möjligt du kan om rasen och sök information via SKKs webbplats, köpahund.se. Dessutom tar våra uppfödare ansvar.

Är du det minsta osäker? Köp inte! Gör inte dumheten och tro att du gör en tjänst för att du väljer en valp hos en oseriös säljare. Hunden kan vara insmugglad med falska papper. Många av hundarna har vuxit upp i misär och transporterats till Sverige under fruktansvärda förhållanden. De kan dessutom bära på sjukdomar som kan vara farliga både för dig och för andra djur. Men så länge det finns köpare kommer grymheten att fortsätta.

Köptrygghet och goda förutsättningar för ett bra liv tillsammans är både du och din nya familjemedlem värda. ❤

 


VANDRINGSPRIS
11 FEBRUARI, 2021

Då HS fattat beslut att inte dela ut några vandringspriser, med anledning av pandemin, ber vi er som har något/några av SvTKs vandringspriser hemma att senast 1 april 2021 skicka dem till Gerhard Lilliestierna Heimdalsvägen 18 184 51 Österskär, mail: gerhard.lilliestierna@taxklubben.org tack!

 


BRUKSPRISER
13 JANUARI, 2021

Den 15 januari är sista dagen att skicka in ansökningar om SvTKs bruksavelspris och bruksuppfödarpris. Skickas till SvTK/HS på mail: kontakt@taxklubben.org 


- TIDIGARE ÅRS NYHETER HÄR -

 

__________________________________________________
© Svenska Taxklubben © Design & Layout av Starwings.se