NYHETER

- uppdatera sidan här -

Ta del av Svenska Taxklubbens nyheter här! Har du tips så mejla gärna till: webbmaster@taxklubben.org

  Senaste från SKK ang. coronaviruset här!

 


VANDRINGSPRIS
22 DECEMBER, 2020

Då deltagandet på utställningar har varit mycket begränsat under 2020, med anledning av pandemin, har HS fattat beslut att inte dela ut några vandringspris 2020. Detta av rättviseskäl då alla inte kunnat delta på utställningar under året. Har du frågor ang. priser kontakta vår pokalfogde Mårten Sjöblom, Tel: 0739-238522 marten.sjoblom@taxklubben.org

 


NYHETSBREV - JAKTHUNDSKOMMITTÉN
21 DECEMBER, 2020

Första nyhetsbrevet från SKKs Jakthundskommitté: Jaktprov möjliga trots Covid-19, Jakthundsklubbarna fick SKK att stoppa beslut, Jakthundsträff på distans, JhK ger stöd vid regelrevideringen, Löshundsjakten - ett kulturarv, läs allt här.


HANHUNDSLISTAN & UPPFÖDARLISTAN
15 DECEMBER, 2020

Har du en hane för avel?
Taxklubbens huvudstyrelse (HS) beslöt vid sista mötet att hanhundsannonserna ska kosta 150 kr per år att ha på hemsidan fr o m 2021. Läs mer här.

Vill du stå med i uppfödarregistret?
Uppmaning att betala in årsavgiften 150 kr till SvTKs BG 577-6406. Ange ”uppfödarregistret och kennelnamn”. Årsavgiften gäller kalenderår och betalas senast 31 januari. Vid utebliven betalning tas din kennel bort från hemsidan, likaså vid uteblivet medlemskap i Svenska Taxklubben. OBSERVERA att det inte skickas ut någon påminnelse. Läs mer här.


Det finns en tax för alla smaker!

 


TAXFULLMÄKTIGE 2021
13 NOVEMBER, 2020

Taxfullmäktige (TF) flyttas till 28 augusti 2021
Med anledning av den rådande pandemisituationen i landet, som tyvärr ytterligare försämrats de senaste veckorna, har huvudstyrelsen (HS) bedömt det som föga troligt att det på ett smittsäkert sätt ska kunna gå att genomföra ett fysisk taxfullmäktige (TF) i april 2021. HS har därför ansökt om och beviljats dispens av SKK:s Föreningskommitté att senarelägga TF till i slutet av sommaren, då smittläget förhoppningsvis är bättre. Det datum som TF planeras att hållas är den 28 augusti och eventuellt, beroende på pandemiläget, med efterföljande utbildningsdag den 29 augusti. TF kommer att förläggas till Örebro denna gång.

Årsmöten
Vi vill även passa på att påminna er att SKK har beviljat en generell dispens för klubbar att skjuta upp sina årsmöten till 2022, förutsatt att ni har haft ett ordinarie årsmöte under 2020. Skjuts årsmötet fram förlängs automatiskt alla mandat ett (1) år. Önskar ni skjuta upp era årsmöten ska detta meddelas till HS. SKK erbjuder även möjligheten att hålla så kallade förenklade årsmöten, som då sker digitalt. Mer om detta kan ni läsa här.

Huvudstyrelsen i Svenska Taxklubben genom Caroline Karlsson Sekreterare SvTK, e.u

 


BPH 200-ANALYS
1 NOVEMBER, 2020

Svenska Kennelklubbens kommitté för hundars mentalitet, KHM, har beslutat om att samtliga hundraser med fler än 200 beskrivna individer ska få en mer utförlig redovisning av resultaten än vad som återfinns på SKK Avelsdata, en så kallad 200-analys.

Stöd i avelsarbetet
Förhoppningen är att analyserna ska hjälpa uppfödare, ras- och specialklubbar i sitt avelsarbete. Men de kan även vara intressanta för andra att ta del av då de ger en bild av rasens mentalitet i nuläget. 

Rasen Tax har fler än 200 beskrivna individer och har fått en 200-analys, läs den här: BPH 200-analys tax

BPH_logo400

 


JULANNONSERA I TIDNINGEN "TAXEN"
26 OKTOBER, 2020

För enhetspriset 400 kr får du en annons som är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden i en inramad ruta. Här får du plats med en mindre bild och lite text. Är du uppfödare kan du skicka en julhälsning till dina valpköpare eller annonsera om en kommande valpkull. Är du hanhundsägare kan du använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser, se sid 3 i tidningen.

Mejla eller posta ditt material senast den 6 november till: taxen@taxklubben.org Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 66 Östersund. Frågor? Ring 063-101044 eller 0705-254528. Redaktören kan hjälpa dig med att utforma annonsen. Välkommen med ditt annonsförslag!

 


EXTERIÖRBEDÖMNING
14 OKTOBER, 2020

Bristen på utställningar, pga. coronapandemin, har inneburit en del praktiska konsekvenser för en del hundägare och uppfödare. SKKs läns- eller specialklubbar erbjuder nu enskilda hundägare en exteriörbedömning, där hunden får ett kvalitetspris och en skriven kritik av en för rasen auktoriserad domare. Läs mer här

Som en liten service till våra medlemmar har vi nu samlat de exteriörbedömningar som erbjuds runt om i landet - se exteriörbedömningar här

 


 

DISPENS FÖR JAKTPROV
30 SEPTEMBER, 2020

Protokollsutdrag ur vederbörligen justerat protokoll fört vid sammanträde med SKKs Jakthundskommitté. SKK/JhK nr 3/2020 § 38 Inkomna skrivelser/ärenden:

Dispensansökan från Svenska Taxklubben om att få starta på jaktprov, efter att tre förstapris erhållits, utan utställningsmerit. JhK beslutade att godkänna dispensen, som gäller provsäsongen 2020-2021.

  


 

FOTOTÄVLING
12 SEPTEMBER, 2020

Fototävling med tema - vad gör jag med min tax i hemester och coronatider

Skicka in ditt bidrag så har du chansen att vinna fina priser! Med din bild skickar du också en kortfattad text samt anger fotograf. Kom ihåg att bilden måste vara högupplöst. Ange också i mejlet din adress och telefonnummer. Skicka in ditt bidrag senast 31 oktober 2020 till: taxen@taxklubben.org Ange "Fototävling" i mejlet.

Jury är Taxklubbens Redaktionskommitté. Priserna skickas direkt till vinnarna efter juryn utsett vinnande bilder. Taxklubben förbehåller sig rätten att använda insända bilder fritt till tidningen "Taxen" som omslagsbilder eller på annan plats. Vinnarna samt en del insända bilder kommer att publiceras i nästa nummer av tidningen.


 

HAMILTONPLAKETTEN
12 SEPTEMBER, 2020

Hamiltonplaketten kan tilldelas en person/personer som genom framgångsrikt arbete gagnat hundaveln och därigenom främjat Svenska Kennelklubbens syften på ett uppenbart sätt. Hamiltonplaketten har delats ut till framgångsrika hunduppfödare inom SKK-organisationen sedan tidigt på 1900-talet. Plaketten delas ut i samband med SKKs kennelfullmäktige, för närvarande vartannat år.

Hamiltonplaketten instiftades 1910 till åminnelse av SKKs grundare och förste ordförande, Adolf Patrick Hamilton. Den delades ut första gången 1911. Nyfiken på vilka som tilldelats den prestigefylda utmärkelsen? Ta en titt i listan! Den finns även under sidan "Dokument".

- Hamiltonplakettörer genom åren -

Kriterier för att erhålla Hamiltonplaketten
För att komma i fråga för Hamiltonplaketten ska mottagaren/mottagarna ha haft en aktiv uppfödningsverksamhet under minst tio år av aktuell ras. Avliden person kan inte nomineras som mottagare av plaketten. Bruks- och jakthundraser ska vara både prov- och exteriörmeriterade. Tyngdpunkten på provmeriterna ska ligga på rasspecifika prov. Hamiltonplaketten kan också delas ut till en person/personer som på annat sätt gjort en utomordentlig insats för hundaveln.

 


 

AGRIA VÅRDGUIDE I MOBILEN
6 SEPTEMBER, 2020

Glädjande nyheter för våra Taxägare anslutna till Agria. Nu startar Agria digital veterinärvårdsrådgivning under eget varumärke. Vi har valt att göra det i egen regi genom att förvärva veterinärrådgivningsföretaget Vethem och utveckla tjänsten på deras tekniska plattform. Vår app, som går under namnet "Agria Vårdguide", finns tillgänglig för nedladdning på söndag den 6 september. Där kommer våra kunder med sällskapsdjur och häst ha fri tillgång till digitala möten med veterinär för en medicinsk bedömning av ett sjukdomssymtom eller en skada. Även djurägare som inte är kunder i Agria är välkomna att använda tjänsten mot betalning. Vi har de senaste åren erbjudit motsvarande tjänst via Vethem och FirstVet. Innan dess erbjöd vi egen veterinärvårdsrådgivning på distans via Agria Telefonveterinär. Nu väljer vi alltså att gå tillbaka till att erbjuda det här i egen regi. Vi tror att det här på sikt ger oss möjligheter att utveckla fler smarta lösningar som gör livet enklare för djurägare.

Om appen Agria Vårdguide:
Appen "Agria Vårdguide" finns tillgänglig för alla djurägare med sällskapsdjur eller häst. Djurägaren bokar mötet i appen och väljer sedan videosamtal eller telefonsamtal. Tjänsten är bemannad mellan klockan 7-24  alla dagar i veckan. Veterinärvårdsrådgivningen är kostnadsfri och utan begränsning i antal samtal för kunder i Agria. Andra djurägare är välkomna att använda tjänsten mot betalning - 320 kr per samtal dagtid, 500 kr per samtal kvällar och helger. http://www.agria.se/veterinar-i-mobilen

 


 

HUNDENS VECKA
2 SEPTEMBER, 2020

Studiefrämjandet arrangerar Hundens vecka, 7-13 september. Hundens vecka arrangeras i samarbete med Svenska Kennelklubben, Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben. Vad är Hundens vecka? Det är en folkfest i dagarna sju i tassarnas tecken. Tillsammans med Sveriges hundklubbar visas den viktiga ideella sidan av hundvärlden upp. Visionen med Hundens vecka är att alla hundägare ska få möjlighet till ett aktivt liv med sin hund. Med start måndagen den 7 september och en vecka framåt kommer det att hända fantastiska hundaktiviteter runt om i hela landet. Det finns mycket att välja på.

Du kan bland annat:

 • testa doga, yoga för hund i Kristinehamn

 • följa med på en hundpromenad i Åhus

 • prova på Rallylydnad i Sandviken

 • lära dig mer om hur vallhundar jobbar i Flen

 • testa din hunds luktsinne med nosework i Sundsvall

 • köra heelwork to music med hundungdomar i Linköping

 • trötta ut både dig och hunden med sund-med-hund i Vällingby

Gå in på hemsidan och se vad som händer nära dig: www.studieframjandet.se/hundensvecka
Om det inte finns någon aktivitet där du bor så finns det digitala föreläsningar att njuta av:

Måndagen den 7 september
Problemlösning ur ett etologiskt perspektiv med Eva Marie Wergård
http://www.studieframjandet.se/problemlosning

Onsdagen den 9 september
Diabeteshundar med Veronica Ojanen
http://www.studieframjandet.se/diabeteshund

Torsdagen den 10 september
Skapa en bättre relation med din hund med Mirjam Hopstadius
http://www.studieframjandet.se/hundensvecka/hopstadius/

Lördagen den 12 september
Att leva med hund med Per Jensen
http://www.studieframjandet.se/levamedhund

Lördagen den 12 september
Östsvenska Taxklubben medverkar!
Varmt välkomna ut till Hundudden på vackra Djurgården! 
Här finns mer info: http://www.ostsvtaxar.se

Vad är Hundens vecka? Det är en folkfest i dagarna sju i tassarnas tecken. Tillsammans med Sveriges hundklubbar visar vi upp den viktiga ideella sidan av hundvärlden. Visionen med Hundens vecka är att alla hundägare ska få möjlighet till ett aktivt liv med sin hund. Välkommen att träffa fler som gillar hundar och lära dig något nytt!

 


 

DRÖMMEN OM EN TAX!
12 AUGUSTI, 2020

Funderar du på att förverkliga din dröm om att köpa en tax? Svenska Taxklubben vill förstås stötta såväl rasens uppfödare som blivande taxägare. Samtidigt vill klubben varna för att den stora efterfrågan vi just nu ser på tax - också för med sig att det finns många oseriösa säljare av valpar. Varför köpa din hund i all hast för mångdubbla priset, än det du kan få genom en seriös taxuppfödare som är medlem i Svenska Taxlubben och Svenska Kennelklubben? Köp aldrig hund om inte denna säljs med registreringsbevis (stamtavla) utfärdat av Svenska Kennelklubben samt med besiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar, utfärdat av veterinär. Vid frågor inför ett kommande valpköp, är du alltid välkommen att kontakta klubbens avelsråd:

AVELSKOMMITTÉN (AVK): Centrala avelsråd

Lokala avelsråd i din lokalklubb hittar du här!

 


 

UPPDATERAD INFORMATION OM COVID-19
29 JULI, 2020

SKKs presidium har gjort en ny bedömning 20 juli av förutsättningarna för hundverksamheter under hösten 2020. Våra myndigheter rapporterar en fortsatt positiv utvecklingstrend i landet för pandemin, även om smitt-trycket är fortsatt en av de högsta i Europa. Av utvecklingen i andra länder kan noteras att flera länder/regioner har fått vidta förnyade starka begränsningar när smitt-trycket hastigt har försämrats i berörda länder/regioner. Några förändringar i förbudet att vid offentlig tillställning samla mer än 50 personer har inte skett. Möjligheten att testa sig om man har en Covid-19 smitta eller utvecklat antikroppar mot densamma har starkt utökats.

Från och med 15 augusti anpassar SKK våra rekommendationer till de som Riksidrottsförbundet gjort till sina klubbar. Riksidrottsförbundet har bland annat haft samråd med Polisen kring dessa rekommendationer.

- Med max antal personer (50) räknas de som deltar och inte tjänstgörande funktionärer. Om publik tillåts ska de inkluderas i gruppen deltagare.

- När en hundtävling eller utställning har individuella starter, vilket är de flesta, kan starttider bestämmas på ett sådant sätt att maximalt 50 deltagare finns på tävlingsområdet samtidigt, även om själva tävlingen totalt sett har flera än 50 deltagare. Detta kan ske exempelvis genom att en startgrupp startar klockan 09:00 och slutar vid 11-tiden och nästa startgrupp börjar vid 13:00.

Värt att notera är att Folkhälsomyndigheten fortsatt rekommenderar personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter. Fortsatt gäller att verksamheten företrädesvis sker utomhus. Ovannämnda rekommendationer kan snabbt förändras om våra myndigheter kommer med nya direktiv. / Svenska Kennelklubben, Ulf Uddman

 


 

BPH – ANALYS
9 JULI, 2020

Samtliga hundraser med fler än 200 beskrivna individer ska få en utförlig redovisning av resultaten för Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. Tax är en av de raser som nått upp till fler än 200 beskrivna hundar och därmed har en 200-analys för rasen sammanställts. Analysen finns HÄR och på sidan "Dokument" under rubriken "Mentalbeskrivning" och vi hoppas att du tycker att den är intressant!

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? SKKs mentalbeskrivning BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) är utformad för att passa alla hundar. BPH är nyttigt både för den enskilda taxägaren och rasen i stort. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre hur den reagerar i olika situationer, och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare och rasklubbar. BPH är en officiell merit som återfinns i SKK Avelsdata och för hund med genomförd BPH finns fin rosett att köpa. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år. Länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar anordnar denna intressanta aktivitet. Läs mer om BPH här.

Har du gjort BPH med din tax? Bra! Du vet väl om att Svenska Taxklubben subventionerar anmälningsavgiften med 100 kr för medlemmar! Efter genomförd BPH så skanna in kvitto med följande uppgifter; taxens reg.nummer, ditt namn, medlemsnummer, kontonummer för utbetalning samt var och när BPH-testet gjordes och skicka via e-mail till vår kassör: marie.jacobsson@taxklubben.org eller posta till Marie Jacobsson, Nässja Nyagärde, 568 92 Skillingaryd.

BPH_logo400


 

MOTION TILL TAXFULLMÄKTIGE 2021
30 JUNI 2020

Taxfullmäktige (TF), som är Svenska Taxklubbens högsta beslutande instans, samlas stadgeenligt till ordinarie möte lördagen den 10 april 2021 i Örebro eller Västerås. Motion ska inkomma till Huvudstyrelsen senast 15 oktober brevledes eller 1 november digitalt, för att kunna behandlas vid TF 2021. Tänk på att en motion får endast innehålla ett yrkande som ska avslutas med ett konkret förslag som TF kan svara ja eller nej på. Motioner till Taxfullmäktige, från lokalklubb eller medlemmar, insändes till SvTKs sekreterare Caroline Karlsson, Fältvägen 19, 749 52 Grillby sekreterare@taxklubben.org

 


 

VIKTIG INFO OM VÄRME
27 JUNI 2020

 


 

TILL SVENSKA TAXKLUBBENS LOKALKLUBBAR
18 JUNI 2020

Förtydligande information angående ordinarie viltspårprov samt viltspår-SM 2020
Enligt SKK/JHK kan ordinarie viltspårprov genomföras om det arrangeras med hänsyn tagen till rådande restriktioner, vad gäller social distansering och med hänsyn tagen till att många av våra medlemmar och domare tillhör riskgrupperna. De tävlande ekipagen träffar sin domare på överenskommen plats, att domarkollegium hålls avskilt, alternativt på distans och att resultaten meddelas på lämpligt sätt utan att man träffas.

Viltspår-SM 2020 kommer förmodligen inte kunna genomföras under året. Däremot erbjuds uttagna ekipage att tävla 2021. Uttagning 2020 sker enligt lokalklubbarnas egna regler. Uttagning 2021 sker enligt gemensamma uttagningsregler som finns under ”dokument” på SvTK:s hemsida. På förekommen anledning förtydligas att kvalperioden är under tiden 1 juli 2020 t.o.m. 30 juni 2021 och att 61-poängsprotokollet (finns under ”dokument” på SvTK:s hemsida) ska användas.

Dalarnas Taxklubb står som arrangör 7 – 8 augusti 2021 och välkomnar även de uttagna ekipagen 2020.

 


 

KVALIFICERING TILL SM 2021
14 JUNI 2020

Omprövning av tidigare HS-beslut avseende inställda drev- och viltspår-SM 2020
HS fattade den 11 juni beslut per capsulam att, om arrangerande klubb så finner genomförbart, de ekipage som kvalificerade sig till 2020 års drev-SM ska få starta vid 2021 års SM utan vidare kvalificering. Beslutet gäller även de ekipage som kvalificerats sig till 2020 års viltspår-SM, om arrangerande klubb så finner genomförbart. Huvudstyrelsen i Svenska Taxklubben

 


 

VÄLGÖRANDE HUNDPROMENAD I HELGEN
11 JUNI 2020

Lördag och söndag 13-14 juni är det dags igen! Agrias Hundpromenad är ett välgörenhetsevenemang, där alla kan ta en hundpromenad och göra en insats för hundar som far illa. Agria skänker 10 kronor per ekipage (husse/matte med hund). Anmäl dig via länken, promenera och bidra till Hundstallets viktiga verksamhet. Agrias hundpromenad blir digital i år men dela gärna och bjud in dina vänner! http://www.agria.se/hund/hundpromenaden/

 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
5 MAJ 2020

Viktig information från HS!
Viltspår-, drev- och småhunds-SM ställs in 2020 och alla utställningar till och med 31 augusti 2020.
Med anledning av den pågående Coronapandemin beslutade SKK:s centralstyrelse (CS) vid sitt möte den 29 april att ”nationella mästerskap (SM) i olika prov- och tävlingsgrenar inte bör genomföras 2020, då gällande restriktioner gör det svårt att genomföra rättvisa kval- och uttagningstävlingar samt att ett nationellt mästerskap medför resor från andra delar av landet”. Därför beslutade Svenska Taxklubbens (SvTK) arbetsutskott (AU) den 5 maj att SM i viltspår och drev samt småhunds-SM ställs in 2020.
CS beslutade vidare att ”samtliga länsklubbsutställningar ställs in till och med 31 augusti. Detta gäller oavsett om regeringen under denna period tar beslut om att upphäva beslut om begränsning av antal personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar”. Läs mer här! Med ledning av detta och med tanke på att våra utställningar i SvTK ofta samlar mer än 50 personer totalt (inklusive funktionärer och publik), vilket är det nu rådande maximala antalet personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som regeringen tillåter, beslutade SvTK:s AU att samtliga utställningar anordnade av SvTK:s lokalklubbar ställs in till och med 31 augusti.
CS beslutade vidare att nuvarande restriktioner gäller till och med 31 maj 2020, det vill säga ”ingen klubbverksamhet ska genomföras av någon klubb inom SKK-organisationen. Enda undantaget är verksamhet där högst tio personer samtidigt förväntas befinna sig på samma plats och där närvarande personer inte har rest dit från annan del av landet eller utlandet. Verksamheten bör företrädesvis bedrivas utomhus”. Huvudstyrelsen i Svenska Taxklubben

 


 

DREV-SM 2020
28 APRIL 2020

Drev-SM 2020 är Skaraborgs Taxklubb arrangör, välkommen in här för mer information framöver.

Nu är uttagningen klar inför Drev-SM!

Vi välkomnar deltagare:

 • Källstigens Olivia - HTK

 • Åsabackens Diesel - VsvTK

 • Källstigens Ojva - GäTK

 • Jaktvallens Arve - ÖsvTK

 • Ubsola Doda - SkbTK

 • Källstigens Pixla - UTK

 • Snöbäckens Kitty - SöTK

 • Quickmatch Positiva Jizza - ÖNTK

 • Mossekes Zlatan - SmTK

 • Wiebos Tor - ÖlTK

 • Gånedalens Sverker - BDTK, vinnare 2019

Reserver i turordning: 

 • Yxnanäs Vilja - KTK

 • Quickmatch Lojala  Loke - JHTK

 • Mariebergs Xperta - ÖTK

 • Hälludden's Elly - DTK

 • Hälludden's Emmy - BDTK

 • Kamsåsmyrens Udda - VlTK

 • Öllmans Veman - VTK

 • Sten - GTK

DREV-SM = logotype av Annika Stjärneving

 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
27 MARS 2020

SENASTE ANGÅENDE CORONA-VIRUSET: Nu ställs SKKs klubbverksamhet in!

Centralstyrelsen har beslutat att all klubborganiserad verksamhet inom SKK-organisationen ska ställas in till och med den 31 maj. Enda undantaget är verksamhet där högst tio personer samlas utomhus och deltagarna inte har rest dit från andra delar av landet. Läs mer: här

Här samlas information om de aktuella åtgärder som Svenska Kennelklubben vidtagit med anledning av coronavirusets spridning. Dessa sidor uppdateras löpande: SKK och covid-19

Tillsammans måste vi göra det bästa av en svår situation. Läs SKKs ordförandes brev till dig som medlem: Några ord till våra medlemmar

Vi är ledsna att coronautbrottet påverkar våra medlemmar och vår verksamhet. Ta hand om er, era nära och era hundar ❤


Foto: Anders Johansson
 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
12 MARS 2020

 

Med anledning av utvecklingen kring spridningen av coronaviruset har Svenska Kennelklubbens centralstyrelse, CS, beslutat att en rad åtgärder ska vidtagas. Centralstyrelsen hade ett extrainsatt telefonmöte under eftermiddagen den 11 mars 2020. Här följer kort information om vad CS beslutat, bland annat:

Förbud mot offentliga sammankomster
Regeringen beslutade den 11 mars att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare.

SKKs centralstyrelse har därför beslutat att utställning, prov, tävling eller beskrivning där det förväntas komma färre än 500 personer kan ställas in med hänvisning till force majeure. Beslut tas av respektive arrangör. Lär mer om force majeure i SKKs stadgar, § 15.

Dispens för senarelagda årsmöten
Centralstyrelsen har också beslutat att bevilja en generell dispens till alla klubbar att genomföra sina årsmöten senast den 31 maj. Beslut tas av respektive klubb.

Dessa beslut gäller tillsvidare och kommer att följas upp kontinuerligt av SKKs centralstyrelse som noga följer utvecklingen och kommer att ta nya beslut när behov uppstår. Läs senaste här!

 


 

TAXEN VINNER CRUFTS!
9 MARS 2020

Fantastiskt!!!
Strävhårig tax vinner BEST IN SHOW 2020 på prestigefyllda Crufts!

Championtiken Silvae Trademark, ägare D C & K D McCalmont,
är bäst på världens mest kända hundutställning: http://www.crufts.org.uk/


The Swedish Dachshund Club sends our warmest congratulations! 

 


 

ÅRSMÖTE VÄSTSVENSKA TAXKLUBBEN
21 FEBRUARI 2020

Felaktigt klockslag i tidningen Taxen ang. Västsvenska Taxklubbens årsmöte. Årsmötet äger rum kl. 15:00 och inget annat. Välkomna den 8 mars 2020 i Sätila bygdegård klockan tre.

 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
20 JANUARI 2020

 


 

REGISTRERINGSSTATISTIK
11 JANUARI 2020

Tax är på en 18:e plats, med den strävhåriga normalstora varianten, i Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik för 2019.
 
     

2018

   

2019

 

Ras, variant

Hanar

Tikar

Totalt

Hanar

Tikar

Totalt

%

TAX

     

8

4

12

 

TAX, KORTHÅRIG DVÄRG

78

90

168

94

115

209

24,4%

TAX, LÅNGHÅRIG DVÄRG

123

123

246

117

108

225

-8,5%

TAX, STRÄVHÅRIG DVÄRG

56

54

110

59

57

116

5,4%

TAX, KORTHÅRIG KANIN

2

12

14

11

17

28

100,0%

TAX, LÅNGHÅRIG KANIN

17

16

33

18

16

34

3,0%

TAX, STRÄVHÅRIG KANIN

12

12

24

3

3

6

-75,0%

TAX, KORTHÅRIG NORMALSTOR

98

137

235

117

117

234

-0,4%

TAX, LÅNGHÅRIG NORMALSTOR

50

59

109

50

48

98

-10,0%

TAX, STRÄVHÅRIG NORMALSTOR

346

341

687

309

318

627

-8,7%

 


 

NYA REGLER FÖR VILTSPÅR-SM
7 JANUARI, 2020

Enligt HS-beslut gäller dessa gemensamma uttagningsregler för alla lokalklubbar, från och med 1 januari 2020. Det betyder att reglerna kommer att tillämpas första gången vid viltspår-SM 2021.


 


 

TRÄFFA TAXAR 3 – 6 JANUARI
2 JANUARI, 2020

Välkommen till MyDog Hundmässa i Göteborg
fredag, lördag, söndag & måndag 3 – 6 januari 2020


http://www.mydog.se

Besök vår rasmonter genom Västsvenska Taxklubben som ser till att du får träffa alla taxens varianter. Du får lära dig mycket om vår kära ras och vi är med i Rasparaden alla dagarna, i finalringen ca kl. 12 - 14.

Hundutställningen börjar kl. 9:00 alla dagarna.
Taxar bedöms på fredag och lördag, strävhårig i ring 18 och korthårig + långhårig i ring 19.

Vill du veta mer?
Kontakta Gunilla Knez i Västsvenska Taxklubben på mobilnummer: 0706- 736700 eller mail: knez.gunilla@telia.com

 


 

ANSÖK OM BRUKSPRISER
20 DECEMBER, 2019

Nu är det dags att summera året och ansöka om Bruksavelspris resp. Bruksuppfödarpris samt Vandringspriser. Anmälan till tävlan om priser, skall senast den 15 januari insändas till SvTK/HS på mail: kontakt@taxklubben.org 

SvTK’s Bruksavel- och Bruksuppfödarpris samt Utmärkelse- och förtjänsttecken

SvTK’s Vandringspriser

 


 

NY RASSTANDARD
9 DECEMBER, 2019

Sedan 2019-11-07 har vi en ny av FCI godkänd standard på Tax (http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/148g04-en.pdf), som gäller från och med detta datum. Den tyska originalstandarden är nu under översättning till svenska hos SKK:s standardkommitté och kommer att läggas ut så fort den är klar och SVTK får den. Största ändringen är storlek för de olika varianterna. Följande gäller för deltagande på utställning, vid inmätning och för de hanhundar som med den nya standarden tillhör en annan storleksvariant: 

 • Hundar under 15 månader ska mätas och tävla som rätt storleksvariant utifrån de nya måtten för hanhundar.

 • Hundar som får sin slutliga inmätning, det vill säga deltar på utställning från 15 månaders ålder, ska mätas in utifrån den nya standarden och få markeringen M = slutligt inmätt.

 • För de hanhundar som sedan tidigare är slutligt inmätta, men som med de nya måtten tillhör en annan storleksvariant än den som de är slutligt inmätta som, kan hundägaren ansöka om omregistrering hos SKK Registreringsavdelning som då omregistrerar hunden om det mått som finns registrerat vid utställningstillfället för den slutliga inmätningen ger underlag för detta.

 • En sen tidigare slutligt inmätt hanhund kan inte byta storleksvariant på utställningen utan det måste göras innan anmälan till utställning via SKK Registreringsavdelning.

 • Inga resultat kommer strykas på grund av byte av storleksvariant i likhet med hur hundar under 15 månader hanteras.

 • Inga ommätningar på grund av den nya standarden tillåts.

Undantag från det som gäller ovan görs för hundar som är slutligt inmätta och som är anmälda till Stockholm Hundmässa och MyDog, eftersom anmälan har stängt till dessa utställningar. Eventuell omregistreringen måste vara gjord före utställningsdagen och kan inte göras på plats.

 • Normaltax: Hanar: över 37 cm - upp till 47 cm Tikar: över 35 cm - upp till 45 cm

 • Dvärgtax: Hanar: över 32 cm - upp till 37 cm Tikar: över 30 upp till 35 cm

 • Kanintax: Hanar: över 27 cm - upp till 32 cm Tikar: över 25 cm - upp till 30 cm

Gällande normaltax blir det ingen inmätning av dessa även om det nu finns angivet ett maxmått. En för stor normaltax kan aldrig bli någonting annat än en normaltax. Domaren väger det felet mot hundens övriga förtjänster, precis som vilken annan ras som helst. Samma sak gäller naturligtvis för en för liten kanintax.

 


 

JAKTGALAN
26 NOVEMBER, 2019

Svenska folket har sagt sitt - Taxen Speja är Sveriges bästa jakthund!

Speja (Vickerågens Leva) från Vickerågens kennel utanför Mariestad, valdes till Sveriges bästa jakthund 2018/2019 på Jaktgalan. 

Premiärupplagan av galan var den 23 november på Sundbyholms slott utanför Eskilstuna. Arrangörer är tidningen Allt om Jakt & Vapen samt Svenska Jägareförbundet. Syftet med galan är att hylla alla jägare som gjort något utöver det vanliga eller som på något sätt gjort en stor insats för jakten. Man hyllar, under denna årligen återkommande gala, jaktförebilder, eftersöksjägare, årets eldsjäl, jakthundsuppfödare, årets jakthund, årets nya jägare och årets jägare. Svenska folket fick nominera kandidaterna och en jury valde ut fem finalister där vinnaren sedan röstats fram av svenska folket.

Speja vann årets jakthund med motiveringen: ”Vickerågens Leva är svensk mästare i drev för taxar. Hon blev dessutom Gotland- och Skaraborgsmästare under kvalificeringen till SM. Hon är direktkvalificerad till årets SM och Nordiska Mästerskapen som genomförs i höst. Hon har synts mycket i pressen och gjort fin reklam för jakten. Hon är även en mycket trevlig familjehund som jagar mycket, har goda anlag i viltspår, är en duktig grythund samt har fått omdömet excellent på utställning.”

Strävhåriga normaltaxen Speja (SE J(D)CH Vickerågens Leva)
Ägare: Annette Lilliestierna

 


 

TRÄFFA TAXAR I STOCKHOLM
23 NOVEMBER, 2019

Välkommen till Stockholm Hundmässa i Älvsjö
lördag & söndag 14 – 15 december 2019
Hundutställningen börjar kl. 9:00 båda dagarna.


http://www.skk.se/stockholmhundmassa

Östsvenska Taxklubben har rasmonter där så du får träffa taxar i alla hårlag och storlekar och lära dig mycket om vår kära ras. Vi går rasparaden i finalringen båda dagarna, tiden brukar vara ca. kl. 13. Vill du veta mer? Mailaostsvenskatk@gmail.com

Taxar bedöms på söndag 15 december i hall B och börjar kl. 09:00

 • Ring B 2 för domare Arne Foss, Norge = *Tax, korthårig kanin 20 st och *Tax, långhårig kanin 12 st. *domarbyte till Arne Foss.
 • Ring B 3 för domare Axel Komorowski, Tyskland = Tax, strävhårig dvärg 20 st, Tax, strävhårig kanin 10 st och Tax, strävhårig normalstor 42 st.
 • Ring B 4 för domare Petter Steen, Norge (- ring B 2) = Tax, korthårig dvärg 44 (+2) Tax, korthårig normalstor 22 (+2) 66 st.
 • Ring B 5 för domare Bo Bengtson (- ring B 2) = Tax, långhårig dvärg 38 st och Tax, långhårig normalstor 35 (+2) 73 st.

 

För dig som gillar jakthundar!
Vilken jakthund passar dig? Hur känns det att krocka med en älg? Och hur pricksäker är du? Svaren får du på Jakthundstorget! Träffa jakthundar, testa skytte och lyssna till jakthundssnack på scenen. Jakthundstorget är en nyhet på årets hundmässa. Här har vi samlat en massa spännande för dig som gillar jakt- och jakthundar. Du hittar det i hall A, vid Rasklubbstorget.

 


 

SPONSRING AV BPH
17 NOVEMBER, 2019

BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund

Har du gjort BPH med din tax? Bra! Du vet väl om att du får 100 kr i bidrag? Efter genomförd BPH så skanna in kvitto med följande uppgifter; taxens reg.nummer, ditt namn, medlemsnummer, kontonummer för utbetalning samt var och när BPH-testet gjordes och skicka via e-mail till vår kassör: marie.jacobsson@taxklubben.org eller posta till Marie Jacobsson, Nässja Nyagärde, 568 92 Skillingaryd.

Svenska Taxklubben subventionerar anmälningsavgiften med 100 kr för medlemmar!

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? SKKs mentalbeskrivning BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund) är utformad för att passa alla hundar. BPH är nyttigt både för den enskilda taxägaren och rasen i stort. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre hur den reagerar i olika situationer, och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare och rasklubbar. BPH är en officiell merit som återfinns i SKK Avelsdata och för hund med genomförd BPH finns fin rosett att köpa. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år. Länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar anordnar denna intressanta aktivitet, läs mer om BPH här.


 

KALENDARIUM
1 NOVEMBER 2019

Ny sida! Aktiviteter blir ännu lättare att hitta, samlade under hela året, i SVTK's kalender. Lokalklubbar är välkomna att annonsera allmänna event så som taxens dag, utställningar m.m. Använd den blankett som är utskickad till lokalklubb "blankett för information till kalendariet" och skicka till SVTK's sekreterare: sekreterare@taxklubben.org

 


 

JULANNONSERA I TIDNINGEN “TAXEN”
23 OKTOBER 2019

För enhetspriset 400 kr får du en annons som är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden i en inramad ruta. Här får du plats med en mindre bild och lite text. Är du uppfödare kan du skicka en julhälsning till dina valpköpare eller annonsera om en kommande valpkull. Är du hanhundsägare kan du använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser, se sid 3 i tidningen. Mejla eller posta ditt material senast den 6 november till: taxen@taxklubben.org Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 66 Östersund. Frågor? Ring 070- 525 45 28. Redaktören kan hjälpa dig med att utforma annonsen. Välkommen med ditt annonsförslag!


 

NYTT VANDRINGSPRIS
16 OKTOBER 2019

Vi gratulerar Lennart Strandell, Måsebo kennel, för att ha erövrade Deika-pokalen för alltid. Måsebo kennel har skänkt ett nytt vandringspris, Måsebo-pokalen, och vill med detta pris främja aveln av strävhåriga drevtaxar. Vi tackar och bockar!

 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
28 SEPTEMBER
2019

SENASTE OM SJUKDOM I NORGE: Norska hundar åter välkomna!

27 sep 2019: SKKs centralstyrelse har i dag beslutat att från och med 1 oktober kan norskägda hundar åter delta i svenska arrangemang. Norska kennelklubben har hävt stoppet för utställningar, prov och tävlingar och norska landslag kan nu delta på internationella hundtävlingar. Uppdaterad information finns på skk.se 

 


 

VIKTIGT MEDDELANDE
6 SEPTEMBER
2019

Okänd sjukdom drabbar hundar i Norge = smittorisk!
Inga norska hundar på svenska evenemang!

Med anledning av information som idag kommit till SKK från Norge rörande ett allvarligt sjukdomsutbrott hos hund har inneburit att ett antal hundar dött. SKKs presidium har idag tagit beslut om att inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling eller beskrivning tills vidare. Förnyat beslut tas i nästa vecka när mer information erhållits från Norska och Svenska myndigheter. SKK uppmanar arrangerade klubbar att återbetala inbetalade anmälningsavgifter samt att omedelbart informera berörda ägare om beslutet. Norsk Kennel Klubb har som en konsekvens även stoppat utställningar, prov och tävlingar i Norge.

Mer info finns att läsa på bifogade länkar. Uppdaterad information kommer att finnas på skk.se

Vänligen vidarebefordra till era lokala klubbar.

 


 

FRIVILLIG RYGGRÖNTGEN
12 AUGUSTI
2019

Taxklubben har nu upprättat en frivillig lista för svenskregistrerade hundars ryggröntgenresultat. Listan bygger på självrapportering, där den som fyller i formuläret står för uppgifterna själv. Formuläret är uppbyggt enbart på de uppgifter man får från avläsaren av röntgenbilden.

 


 

UNGDOMSLÄGER
2 JULI
2019

Lyckat taxläger för många ungdomar, i år var det 21 nöjda deltagare som redan har bokat in sig för nästa års läger, läs mer här.

 


 

KONTAKTPERSONER
17 JUNI 2019

Observera! Vi har ny kontaktperson för redovisning av grytprov! Johan Axelsson, Gamla Kalmarvägen 14, 583 37 Linköping Tel: 0709-500042 johan.axelsson@taxklubben.org. Lokalavdelningar skickar sina resultat till Johan, som sedan skickar in till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering.

 


 

REVIDERAD RAS - Rasspecifik Avelsstrategi
17 MAJ 2019

Med anledning av att vi nu fått in Agria Breed Profiles för veterinärvård även för de små varianterna, så har huvudstyrelsen (HS) beslutat att förlänga remisstiden för vårt reviderade RAS till den 9 juni. Det som lagts till finns med i den version som ni nu har framför er. De få synpunkter som hittills kommit in har vi också tagit hänsyn till och även de finns i denna version RAS remissversion nr 2 som du kan ladda ner här.

Skicka dina synpunkter till: Carina Olsson, Körsvik Barkerud, 664 96 Segmon, kennel@skogsraas.com


 

KONTAKTPERSONER
6 MAJ 2019

Taxfullmäktige ägde rum i april och vi vill göra dig uppmärksam på att Taxklubben delvis har en ny styrelse, kommittéer och kontaktpersoner med olika positioner. Se sidan Organisation. Våra lokalavdelningar skickar sina jaktresultat till respektive ansvarig inom våra aktiviteter, som sedan skickar in till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering. Observera att lokalklubb som själva sköter utställningsresultat skickar redovisning till SKK, övriga till: Siw Lagerbäck, Hökärrstugan, 642 96 Malmköping Tel: 0705-272740 siw.lagerback@taxklubben.org eller Yvonne Hansén, Kila Apaltorp Furusta, 611 90 Ålberga Tel: 0705-584600 yvonne.hansen@taxklubben.org Ny kontaktperson för utställning är Tommy Vestergren, Splitsvägen 2, 139 55 Värmdö Tel: 0708-480756 tommy.vestergren@taxklubben.org

 


 

JAKTHUNDENS DAG
30
APRIL 2019

Vi rekommenderar ett besök utanför Varberg i Hallands län!

Åkulla Söndagen den 5 maj, mellan kl. 10-14.

Jakthundens dag är en härlig årlig familjedag med fokus på jakthundar och välgörenhet. En riktig folkfest där branschfolk, utställare, företag, rashundsklubbar, tävlingsdomare, veterinärer, organisationer, myndigheter, hundägare och nyfikna besökare möts och umgås. Det är gratis inträde och alla dagens intäkter går till välgörande ändamål! Vad sägs om massor med prova-på aktiviteter; utställning, nosework, viltspår, vildsvin, luftgevär- och bågskytte, poängpromenad m.m. m.m. och stort lotteri med fantastiska priser! Gör en god gärning och kom ni också, Hallands Taxklubb är där!

http://www.jakthundensdag.se/

https://www.facebook.com/Jakthundensdag/

 


 

HUNDENS DAG
25 APRIL 2019

Roslagens Jakt & Vilt: Lördag den 4 maj 2019 öppnar vi grindarna för femte årets ”Hundens Dag” i Almunge, Uppland. Vårat mål är att skapa en trevlig dag för hela familjen. Massor av utställare, hundklubbar, föredrag och trofébedömning. Hundträning på björn, älg, vildsvin och grävling. Vi håller öppet för besökare mellan 10:00-15:00. Fri entré! Upplands Taxklubb är där!

http://www.roslagensjaktvilt.se

 


 

VERNISSAGE
25 MARS 2019

Inbjudan till vernissage av Taxutställningen!

Utställningen pågår till i sommar men vernissage är nu på fredag 29 mars kl. 13-16. Den är förstås öppen för besökare hela perioden efter kontakt med SKK om öppettider.

 


 

TAXFULLMÄKTIGE 2019
23 MARS 2019

Lördag den 6 april 2019 kl. 10:00
på hotell Scandic Elmia i Jönköping

HÄR FINNS DELEGATMAPPEN (3 mb)

Påskrivna versioner av verksamhetsberättelserna kommer finnas på TF. 
Röstkort m.m till delegaterna delas ut på plats. 

Info: Caroline Karlsson, tel: 0703-358722


Hjärtligt välkomna önskar Huvudstyrelsen i Svenska Taxklubben

 


 

SERIESTART: JAKTLIV
15 MARS
2019

På måndag 18/3 startar en ny serie i SVT: Jaktliv 

Utanför storstaden, runt om i hela Sverige, är jakt en del av livet. Det är ett sätt att bruka det som naturen erbjuder, det är gemenskap i jaktlaget, samarbete med sin hund, rofyllda naturupplevelser och det är äventyr. Men det är också ansvar och respekt för viltet. I åtta avsnitt träffar jägarna Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström jaktprofiler inom ett visst jaktslag. Det här är en tv-serie om jakt för jägare, men vi hoppas också att andra kommer att se programmen och på så sätt bidra till att bilden av jakt får fler dimensioner. Se mer info om programmen nedan med start kl. 22:15

 • 18/3 EP 1 - Vildsvin - Horn/Åtvidaberg (Östergötland)

 • 25/3 EP 2 - Ripa - Ljungdalen (Härjedalen)

 • 1/4 EP 3 - Älg - Ånäset (Västerbotten)

 • 8/4 EP 4 - Klövviltsjakt - Falerum/Åtvidaberg (Östergötland)

 • 15/4 EP 5 - Skogsfågel - Åsele & Gällivare (Västerbotten & Norrbotten)

 • 22/4 EP 6 - Dovvilt med tax - Falerum/Åtvidaberg (Östergötland)

 • 29/4 EP 7 - Gås - Bromölla (Skåne)

 • 6/5 EP 8 - Björn - Dorotea (Västerbotten)

Förutom Jaktliv, som sänds i SVT2 och på SVT Play, så finns också Jaktliv: Jägarsnack på SVT Play https://www.svtplay.se/jaktliv. I Jaktliv: Jägarsnack fördjupar sig Peter och Evelina i olika delar av jakten, så som olika typer av jakthundar, tillagning av viltkött och jaktutrustning. https://www.facebook.com/jaktlivsvt/

 


 

AVELSKONFERENS
7
MARS 2019

Avelskonferensen anordnas i samband med Taxfullmäktige dagen efter, söndag 7 april 2019 kl. 9:30 - 16:30. Lunch, förmiddags- och eftermiddagskaffe ingår. Platsen är Scandic Hotel, Elmiavägen 8 i Jönköping. Anmälan senast 28 mars till Marie: 0370-690064, 0705-219820 marie.jacobsson@taxklubben.org Pris för hela konferensen är 300 kr som du betalar till SvTKs bankgiro: 577-6406 märkt "avelskonferens + ditt namn". Du räknas som anmäld när din betalning är mottagen. Vi hälsar alla uppfödare, hanhundsägare och avelsintresserade välkomna!

 


 

TIDNINGEN NR 1 I DIN BREVLÅDA
21 FEBRUARI, 2019

Årets första nummer av tidningen Taxen är här! Den bör vara i brevlådorna hos våra medlemmar nu och innehåller bl a kommande aktiviteter och intressant läsning! För att få tidningen blir du enkelt medlem här! Som medlem får du:

 • Tidskriften TAXEN, som utkommer med fem nummer per år.

 • Rätt att starta på samtliga utställningar och jaktprov som arrangeras av svenska och nordiska taxklubbarna och deras lokalavdelningar.

 • Hjälp med valphänvisning och sakkunnig hjälp i avelsfrågor.

 • Klubbträffar, kurser och föredrag hos lokalavdelningarna.

 • Tillgång till resultat från utställningar och jaktprov över hela landet.

Vi erbjuder gratis medlemskap första året! Erbjudandet gäller nya taxägare som är bosatta i Sverige och som ej tidigare varit medlemmar i Sv Taxklubben. Är du uppfödare så erbjud dina valpköpare gratis medlemskap första året! Fyll i formuläret här: Ny taxägare!

VI BJUDER PÅ TIDIGARE NUMMER AV TIDNINGEN!

På senaste mötet för Huvudstyrelsen blev det bestämt att tidningen Taxen skulle läggas ut på hemsidan. Så vi börjar med att bjuda på nummer från år 2015 - 2017 HÄR! Även äldre nummer kommer att publiceras. Vi önskar alla en riktigt härlig läsning!


- klicka på bilden -


 

JYCKEDATA – NY UPPDATERING
13 FEBRUARI, 2019

Ny uppdatering till Jyckedata 2016-08-26.

Behöver du hjälp med uppdatering så kontakta Johan Axelsson,
t
el: 0709-500042 johan.axelsson@taxklubben.org

Jyckedata finns alltid under “LÄNKAR”

jyckedata_svtk

 


 

REGISTRERINGSSTATISTIK
18 JANUARI 2019

Tax är på en fin 15:e plats, med den strävhåriga normalstora varianten, i Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik för 2018.
 
 

2018

2017

(styck)

(procent)

 

 

 

 

 

4) Taxar

1 626

1 573

53

3,4%

TAX, KORTHÅRIG DVÄRG

170

190

-20

-10,5%

TAX, KORTHÅRIG KANIN

11

12

-1

-8,3%

TAX, KORTHÅRIG NORMALSTOR

234

265

-31

-11,7%

TAX, LÅNGHÅRIG DVÄRG

250

235

15

6,4%

TAX, LÅNGHÅRIG KANIN

27

25

2

8,0%

TAX, LÅNGHÅRIG NORMALSTOR

112

112

0

0,0%

TAX, STRÄVHÅRIG DVÄRG

108

94

14

14,9%

TAX, STRÄVHÅRIG KANIN

24

21

3

14,3%

TAX, STRÄVHÅRIG NORMALSTOR

690

619

71

11,5%

 


 

UPPROP
13 JANUARI 2019

Vi har blivit inbjudna att ordna en temautställning om tax på museet i SKK:s lokaler i Stockholm. Det är Svenska Kynologiska Akademin som initierat utställningen. Till utställningen vill vi gärna visa upp intressanta föremål, tavlor, foton, figuriner, litteratur och annat med tax-anknytning. Vi tycker att taxens långa historia i Sverige och rasens mångsidighet, är viktigt att visa upp. Utställningen är tänkt att visas april-juni 2019. 

Kan du bidra med att låna ut material till detta evenemang för att göra reklam för vår ras, så hör av dig snarast till undertecknad som är ansvarig. Tack på förhand! 

Elisabeth Rhodin, Räfsnäs Kungsgård 6, 647 91 Mariefred, Tel: 0707-476433 Email: elisabeth.rhodin@telia.com

 


 

NORSKA KENNELKLUBBEN SLOPAR "STOR-CERT"
11 JANUARI 2019

Från 1 januari 2019 behöver grupp 4 taxar inte "stor-cert" för att bli Norsk utställningschampion, NUCH. Reglerna är annars som tidigare. Hundar som har två eller flera små-certifikat från tidigare, måste få ett nytt cert enligt bestämmelserna innan de kan ansöka om titeln. Så nu kan det bli mer attraktivt att åka till Norge, Norska Taxklubben ser fram emot ditt besök! http://norskedachshundklubbersforbund.org/

 


 

VI ÄR BÄST!
5 JANUARI, 2019

Svenska Taxklubben blev Bästa Rasklubbsmonter på MyDog hundutställning i Göteborg! Stor eloge till Västsvenska Taxklubben för ert professionella arbete och utförande, tax ska ni ha!

Motivering: "En mycket trevlig monter som visar upp alla varianter av rasen, både storlek och pälsslag. Montern innehåller en lättillgänglig information om taxens olika användningsområden och fina bilder av rasen i arbete. / Svenska Kennelklubben"


Här ses rasparaden i finalringen! 


 

TRÄFFA TAXAR 3 – 6 JANUARI
2 JANUARI, 2019

Välkommen till MyDog Hundmässa i Göteborg
torsdag, fredag, lördag & söndag 3 – 6 januari 2019


http://www.mydog.se

Besök vår rasmonter genom Västsvenska Taxklubben som ser till att du får träffa alla taxens varianter. Du får lära dig mycket om vår kära ras och vi är med i Rasparaden alla dagarna, i finalringen ca kl. 12 - 14.

Hundutställningen börjar kl. 9:00 alla dagarna.
Taxar bedöms på rdag och söndag.

Lördag: korthårig + strävhårig i ring 18 och långhårig i ring 19.
Söndag: strävhårig + korthårig i ring 18 och långhårig i ring 19.

Vill du veta mer?
Kontakta Gunilla Knez i Västsvenska Taxklubben på mobilnummer: 0706- 736700 eller mail: knez.gunilla@telia.com

 


 

FÖRSVUNNEN TAX?
26 DECEMBER 2018

Det är mycket viktigt att du meddelar Taxklubbens webbmaster webbmaster@taxklubben.org om en tax har försvunnit! Facebook i all ära, men tänk på att alla inte har Facebook, så dyrbar tid kan försvinna innan man får veta av en granne att efterlysning finns där. Taxklubbens hemsida är offentlig för allmänheten och kan ses av miljoner människor på internet! Vi vill alla naturligtvis att hunden hittas fortast möjligt, så maila Webban! Läs efterlysning här! 

 


 

TIDNINGEN NR 5 I DIN BREVLÅDA
13 DECEMBER, 2018

Tidningen Taxen nr 5 2018 bör vara i brevlådorna hos våra medlemmar nu och innehåller hela 60 sidor i detta nummer med intressant läsning! För att få tidningen blir du enkelt medlem här!

Som medlem får du:

 • Tidskriften TAXEN, som utkommer med fem nummer per år.

 • Rätt att starta på samtliga utställningar och jaktprov som arrangeras av svenska och nordiska taxklubbarna och deras lokalavdelningar.

 • Hjälp med valphänvisning och sakkunnig hjälp i avelsfrågor.

 • Klubbträffar, kurser och föredrag hos lokalavdelningarna.

 • Tillgång till resultat från utställningar och jaktprov över hela landet.

Vi erbjuder gratis medlemskap första året! Erbjudandet gäller endast nya taxägare som är bosatta i Sverige och som ej tidigare varit medlemmar i Sv Taxklubben. Är du uppfödare så erbjud dina valpköpare gratis medlemskap första året! Fyll i formuläret här >> Ny taxägare!

Vi önskar alla en riktigt härlig läsning!

 


 

TRÄFFA TAXAR 89 DECEMBER
6 DECEMBER, 2018

Välkommen till Stockholm Hundmässa i Älvsjö
lördag & söndag 8 – 9 december 201
8


http://www.skk.se/stockholmhundmassa

Östsvenska Taxklubben ser till att du får träffa alla taxens varianter och du får lära dig mycket om vår kära ras!
Vi är med i Rasparaden i finalringen både lördag och söndag. Tiden brukar vara mellan kl. 12 – 14.

Hundutställningen börjar kl. 9:00 båda dagarna.

Taxar bedöms på lördagen i hall C
- långhårig i ring 43
- strävhårig i ring 44
- korthårig i ring 45

Vill du veta mer?
Kontakta Anna Larsén i Östsvenska Taxklubben på mobilnummer: 0706-420341 eller mail: anna.larsen181@gmail.com


 

Misstag vid årets drev-SM ger fribiljett till nästa års SM
11 NOVEMBER, 2018

Vid bedömningen av en av hundarna vid årets drev-SM bryter en av domarna provet efter två 60 minuters drev, vilket man skall göra enligt regelboken. I detta fall, var det ett antal tappter i första drevet, som medförde att det inte blev totalt 60 minuters drev när drevtiden räknades samman. Alltså skulle hunden varit lös ytterligare tid. Detta innebar att hunden inte kunde prissättas, dvs., tilldelas KEP.

Vems är då ansvaret när ett misstag begås? Kunde vi gjort något för att detta inte skulle uppstå? Självklart ligger yttersta ansvaret på Svenska Taxklubben, som är ansvarig för våra drevprov, samt på den lokalklubb som genomför provet. Hade det som inträffade kunnat förhindras med en noggrannare genomgång med deltagande domare av hur vi bedömer våra hundar, eller är det den mänskliga faktorn som spökar? Förmodligen, för vi gör ju alla misstag någon gång hur väl förberedda vi än är. Det är den lokalklubb som skickar domare till ett SM som ska tillse att de domare som dömer på SM också har den erfarenhet, vidareutbildning och kompetens som krävs, sedan kan vi aldrig bortse från att det hela handlar om en bedömning. Som en följd av det som hänt kommer anvisningarna för våra SM-tävlingar ses över, och ett antal domarutbildningar/konferenser planeras också att genomföras under 2019. HS beklagar det som inträffade, i en annars alldeles utmärkt genomförd tävling av Östsvenska Taxklubben, och har beslutat att den hund som drabbades får en ny chans i nästa års SM, utan att behöva kvalificera sig. HS gn Gerhard Lilliestierna/e.u

 


 

JULANNONSERA I TIDNINGEN "TAXEN"
9 NOVEMBER, 2018

Än finns möjlighet för julannons i taxen nr 5-2018 som utkommer v 50.

För enhetspriset 400 kr får du en annons som är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden i en inramad ruta. Här får du plats med en mindre bild och lite text. Är du uppfödare kan du skicka en julhälsning till dina valpköpare eller annonsera om en kommande valpkull. Är du hanhundsägare kan du använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser, se sid 3 i tidningen.

Mejla eller posta ditt material senast den 14 november till: taxen@taxklubben.org Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 66 Östersund. Frågor? Ring 063-10 10 44 eller 0705-25 45 28. Redaktören kan hjälpa dig med att utforma annonsen. Välkommen med ditt annonsförslag!

 


 

SPONSRING AV BPH
27 OKTOBER, 2018

BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund. En liten påminnelse om sponsring av BPH. Året börjar närma sig slutet och en del taxägare som gjort BPH under 2018 kanske inte har uppmärksammat att de kan få 100 kr i bidrag!

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. BPH är nyttigt både för den enskilda taxägaren och hundrasen i stort. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre hur den reagerar i olika situationer, och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar. BPH är en officiell merit som återfinns i SKK Avelsdata och för hund med genomförd BPH finns fin rosett att köpa. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år. Länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar anordnar denna intressanta aktivitet. Läs mer om BPH här!

Svenska Taxklubben subventionerar anmälningsavgiften med 100 kr för medlemmar!

Efter genomförd BPH ska kvitto skickas in till vår kassör med följande uppgifter; taxens reg.nummer, ditt namn, medlemsnummer, kontonummer vart pengarna ska utbetalas samt var och när BPH-testet gjordes. Skanna in kvitto med uppgifter och skicka via e-mail till: marie.jacobsson@taxklubben.org eller posta till Marie Jacobsson, Nässja Nyagärde, 568 92 Skillingaryd.


 

JULANNONSERA I TIDNINGEN "TAXEN"
17 OKTOBER, 2018

För enhetspriset 400 kr får du en annons som är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden i en inramad ruta. Här får du plats med en mindre bild och lite text. Är du uppfödare kan du skicka en julhälsning till dina valpköpare eller annonsera om en kommande valpkull. Är du hanhundsägare kan du använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser, se sid 3 i tidningen.

Mejla eller posta ditt material senast den 7 november till: taxen@taxklubben.org Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 66 Östersund. Frågor? Ring 063-10 10 44 eller 0705-25 45 28. Redaktören kan hjälpa dig med att utforma annonsen. Välkommen med ditt annonsförslag!

 


 

NOMINERA ÅRETS BRAGDHUND
12 OKTOBER, 2018

Kanske är det en TAX som blir Årets bragdhund?!

Nu har du chansen att nominera din egen hjälte till Årets bragdhund 2018. Känner du en TAX som du tycker ska få utmärkelsen är det bara att skicka in ditt bidrag till Svenska Kennelklubben. Alla hundar som inte är tjänstehundar kan nomineras och bragderna kan även vara av det mer vardagliga slaget. Hund och ägare bjuds på en VIP-helg på Stockholm Hundmässa där de får ta emot priset, som består av en medalj och ett ben till hunden, samt 20 000 kr att skänka till en utvald organisation som arbetar för djurens bästa. Sista dag att nominera är den 1 november. Läs mer på www.skk.se/bragdhundar

*** NOMINERA ÅRETS BRAGDHUND HÄR ***

braghundslogga_tax


 

SKK'S TIDNING "HUNDSPORT"
9 SEPTEMBER, 2018

Så här i valtider är det även dags att välja intresse inom hunderiet... Svenska Kennelklubbens tidning 'Hundsport' har en bilaga, en för utställning och nu en för jakt. Taxklubben representeras i bilagan 'Jakthund'. Nu är det dags att välja en av dem... vilket kan vara svårt då taxen är en allroundhund. Gör ditt val senast 24 oktober här: https://www.skk.se/tidningar

Läs alla tidningar på webben! Samtliga tidningar publiceras även digitalt och är tillgängliga för alla som får Hundsport via post. Tidigare nummer av tidningarna hittar du i arkiven. På sidan 'Om Svenska Kennelklubben' i tidningen 'Hundsport' hittar du information om hur du gör för att läsa tidningarna på webben.

 


 

PÅMINNELSE
28 AUGUSTI, 2018

§ Taxfullmäktige, Mom 6 Motioner och ärenden

Motioner till Taxfullmäktige, från lokalklubb eller medlemmar, insändes till SvTKs sekreterare före den 15 september året före TF. En motion skall vara utformad så att den leder fram till ett förslag till beslut. Motionerna granskas och grupperas samt införes numrerade i tidskriften "Taxen" nr 5/6 året före TF. Medlemmar, som har synpunkter på motionerna skall lämna dessa till respektive lokalklubbs styrelse senast den 31 december året före TF. SvTKs huvudstyrelse (HS) ska senast den 15 januari TF-året till lokalklubbarna överlämna ärenden/motioner för behandling. Lokalklubbarnas styrelser skall under januari månad TF-året behandla motionerna. Vid lokalklubbarnas årsmöten skall styrelsens förslag till svar redovisas och godkännas. Lokalklubbarnas yttrande över motionerna skall vara SvTKs sekreterare tillhanda senast den 20 mars. Taxfullmäktige samlas andra helgen, med tredje helgen som reserv, i april månad vart annat år.

Sekreterare: Caroline Karlsson, Odlingsvägen 54, 745 97 Enköping, ostsvenskatk@gmail.com

 


 

TAXDAG
21 AUGUSTI, 2018

Hos Kjells Vapen i Götene (Västergötland) från kl. 9:30 den 1 september, hälsar Skaraborgs Taxklubb dig välkommen till en spännande taxdag! Då har du möjlighet att testa vattenprov, viltspår, lära mer om hur det går till på utställning, konstgrytträning och ta del av hur du lyckas på drevprov. Vidare blir det lydnadskurs, möjlighet att testa agility samt råd och tips för trimning och kloklipp. Och du får också möjlighet att umgås med trevliga människor som brinner för just taxen, i alla dess former och storlekar! Vill du vara med? Anmäl till e-post: taxdag@skaraborgstaxdag.se senast 28 augusti. Har du frågor ta kontakt med Maria Nordström mobil: 0708-907480 Välkommen! 

Köp aldrig en hund av okänt ursprung
30 JUNI, 2018

För dig som ska köpa hund finns mycket att ta reda på, bland annat valpens ursprung. Tyvärr säljs det många valpar som förts in i landet på ett olagligt sätt. Ofta har valparna fötts upp under dåliga förhållanden och sedan transporterats på ett sätt som medfört stort lidande.

Kan bära på okända sjukdomar
De insmugglade hundarna saknar ofta nödvändiga vaccinationer, vilket innebär att de kan smittas av allvarliga sjukdomar. Risken är också stor att de redan bär på sjukdomar som förekommer i ursprungslandet. Valparna kan även smitta oss människor med farliga sjukdomar, som till exempel rabies.

Förslagna försäljare
I dag räcker det inte med att undvika köp på parkeringsplatser för att vara säker på att valpen inte är olagligt införd. Säljarna har blivit mer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Gör inga spontanköp
Undvik att köpa en smuggelhund genom att i god tid hitta en uppfödare som du känner att du kan lita på. Träffa gärna uppfödaren tillsammans med tiken innan valparna kommit och be om referenser från andra valpköpare. Se också till att få med dig valpbesiktningsintyg, köpehandlingar där såväl hundens som säljarens identitet tydligt framgår samt stamtavla när du hämtar din valp.

Läs mer här
Här finns en kort film som gärna får spridas: https://youtu.be/05kdxomvvi4
Här hittar ni SKKs nyhet: https://www.skk.se/sv/nyheter/2018/6/kampanj-mot-hundsmuggling/
Här finns en artikel som är fri att publicera: PDF\kop-inte-en-hund-med-okant-ursprung.pdf

 


 

VALPANNONSER
27 JUNI, 2018

Vi har beslutat att förlänga tidsperioden för annonsering av valpar på vår hemsida. Tidigare stod valpannons endast en månad från det att den skickats in, vilket blev något kort tid och oregelbundet. Nu gäller annons tills kullen är 2 månader. Uppfödaren kan sedan förlänga annonsen vid behov, glöm inte meddela vår webbmaster i så fall, likaså om annons ska tas bort innan.


Foto: Birgitta Sterner

 


 

IFYLLBAR ANMÄLNINGSBLANKETT
8 JUNI 2018

Det fanns önskemål om att ha en ifyllbar anmälningsblankett man kan maila direkt till mottagare. Vår webbmaster har nu ordnat en sådan. Spara hem PDF-filen och öppna den på din dator. Fyll i uppgifterna och spara om den med lämpligt namn t ex "Tvååker 2018-07-07.pdf". Den nya ifyllbara tävlingsblanketten finns under respektive "Aktiviteter" och "Dokument" och heter "tavlingsanmalan-2018-05-25-ifyllbar.pdf"

 


 

UNGDOMSLÄGER 2018
31 MAJ 2018

Till alla barn och ungdomar vill vi påminna om vårt årligen återkommande taxläger. I år ligger det veckan efter midsommar, närmare bestämt från 28 juni till och med 1 juli. Vi kommer att vara på Gammelkroppa  i Värmland i år igen. Vad sägs om ringträning, utställning, viltspår, agility, rallylydnad, bad, disco, löptävling med hund med mera = himla skoj!

>> Fyll i formulär här << Anmäl dig senast 11 juni till Marie Jacobsson, som lättast nås via e-post: marie.jacobsson@taxklubben.org. Har du frågor eller vill veta mer så hör av dig till Rolf Eriksson på telefon: 013-720 39 eller mobil: 0703-128392 eller via e-post: rolf.eriksson@taxklubben.org

Priset är 1600 kr/barn (1 000 kr för medföljande syskon) och inkluderar allt. Inbetalning görs på SvTKs bankgiro: 577-6406 i samband med anmälan. Märk inbetalning med "Ungdomsläger och barnet namn". Barn mellan 7 - 10 år är också välkomna att delta, men i vårdnadshavares sällskap. Mer om lägret kommer framöver i tidningen Taxen och här på hemsidan.

Ungdomsläger 2018
 


 

SWEDISH GAME FAIR
22 MAJ 2018

Sveriges mässa för jakt, fiske och hund! Swedish Game Fair, på Tullgarns slott strax söder om Stockholm, 25 - 27 maj med 300 utställare och 25 000 besökare kommer i år att slå rekord, det kommer bli den största mässan någonsin. Tre dagar fyllda med aktiviteter och utställare med allt för dig som gillar jakt, fiske och hund!

https://www.facebook.com/Swedishgamefair

http://www.swedishgamefair.se

 


 

NY ANMÄLNINGSBLANKETT
19 MAJ 2018

Med anledning av att den nya dataskyddsförordningen (GDPR - General Data Protection Regulation) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018 har vi uppdaterat anmälningsblanketten med information om hur vi i SvTK behandlar personuppgifter. Det är mycket viktigt att du laddar hem den nya blanketten, den gäller för alla prov och tävlingar inom Svenska Taxklubben. Tävlingsblanketten finns under respektive "Aktiviteter" och "Dokument". Läs mer om GDPR här >>

 


 

VÄLGÖRANDE HUNDPROMENAD
7 MAJ 2018

Lördagen den 19 maj är alla varmt välkomna att göra en insats för hundar som far illa. Agrias Hundpromenad är ett välgörenhetsevenemang på 16 orter samtidigt, där alla kan ta en skön hundpromenad tillsammans under trevliga former. Alla insamlade pengar går till hjälporganisationer för hundar - Hundstallet och Bosses Hundhjälp. Agria skänker 10 kronor per ekipage (husse/matte med hund). Varje husse eller matte med hund som går promenaden får Agrias välgörenhetsarmband som tack för hjälpen! Förutom själva hundpromenaden händer det också mycket annat kul på de flesta orterna. Vi kör naturligtvis i ur och skur. Varmt välkomna och tack för att du förstår att alla hundar har rätt till ett tryggt och bra liv!

DATUM: Lördagen den 19 maj

TID: Gemensam start kl. 11 och därefter löpande starter fram till kl. 13.

PLATSER: Enköping  | Eskilstuna  | Falun  | Göteborg  | Halmstad  | Hässleholm  | Karlstad  | Linköping  | Malmö  | Oskarshamn  | Stockholm  | Sundsvall  | Ulricehamn  | Visby  | Växjö  | Örebro

 


 

JAKTHUNDENS DAG
19
APRIL 2018

Missa inte Jakthundens dag!

Väl värd ett besök utanför Varberg i Hallands län!

I år är det söndagen den 22 april som gäller, mellan kl. 10-14.

Jakthundens dag är en härlig årlig familjedag med fokus på jakthundar och välgörenhet. En riktig folkfest där branschfolk, utställare, företag, rashundsklubbar, tävlingsdomare, veterinärer, organisationer, myndigheter, hundägare och nyfikna besökare möts och umgås. Och självklart är Taxklubben där! Det är gratis inträde och alla dagens intäkter går till välgörande ändamål! Vad sägs om massor med prova-på aktiviteter; ringträning, lydnad, nosework, viltspår, vildsvin, permobjörn, luftgevär- och bågskytte, tipspromenad m.m. m.m. och stort lotteri med fantastiska priser - storvinsten är rådjursjakt med tax!  

http://www.jakthundensdag.se/

https://www.facebook.com/Jakthundensdag/

 


 

TAXMUSEUM
11 APRIL 2018

Äntligen! Nu har ett av världens mest omtyckta sällskapsdjur till sist förärats ett eget museum. Det ligger i tyska Bayern, regionen den också blivit symbol för. Välkommen till världens första taxmuseum! Det rymmer över 4 500 prylar med taxar som tema!

http://www.vagabond.se/artiklar/nyheter/20180409/nu-finns-ett-museum-i-tyskland-helt-tillagnat-hundrasen-taxar/

https://www.expressen.se/allt-om-resor/nu-oppnar-varldens-forsta-taxmuseum/

https://www.svd.se/varldens-forsta-taxmuseum-ar-har

 


 

NY DESIGN
1 MARS 2018

Från maj 2016 uppdaterades hemsidan via Wordpress, men det är inte ett tillförlitligt program, hur modernt det än tycks verka. Vi har därför bett vår webbmaster att göra en ny hemsida med hederlig hemside-kod utan onödiga tillägg. Anledning till att hemsidan görs i grundläggande script, och inte i den senaste teknikens tjänster såsom Wordpress och liknande, är för att vi vill ha en levande hemsida, anpassad för alla taxälskare. Om du hittar något som inte stämmer så mejla webbmaster@taxklubben.org med de rätta uppgifterna, tack! Vi hoppas du ska trivas med Taxklubbens ny-gamla hemsida!

 


 

BRUKSPRISER & UTMÄRKELSER
26 FEBRUARI, 2018

Svenska Taxklubben utdelar varje år priser, förtjänsttecken och utmärkelser ~ för att stimulera intresset för jaktmässigt framstående taxar med god exteriör. Premiera dessa, vars avkommor utmärkt sig på jaktprov, och uppmuntra uppfödare som främjar aveln av framstående jakttaxar. I senaste numret av tidningen ‘Taxen’ finns förteckning av dessa duktiga taxar och uppfödare! En stor eloge till er och ägarnas prestationer!


 

TIDNINGEN NR 1 I DIN BREVLÅDA
23 FEBRUARI, 2018

Tidningen Taxen nr 1 2018 bör vara i din brevlåda nu! Om inte så blir du enkelt medlem här! Som medlem får du:

 • Tidskriften TAXEN, som utkommer med fem nummer per år.

 • Rätt att starta på samtliga utställningar och jaktprov som arrangeras av svenska och nordiska taxklubbarna och deras lokalavdelningar.

 • Hjälp med valphänvisning och sakkunnig hjälp i avelsfrågor.

 • Klubbträffar, kurser och föredrag hos lokalavdelningarna.

 • Tillgång till resultat från utställningar och jaktprov över hela landet.

Vi erbjuder gratis medlemskap första året! Erbjudandet gäller endast nya taxägare efter 1 januari 2007 som är bosatta i Sverige och som ej tidigare varit medlemmar i Sv Taxklubben. Är du uppfödare så erbjud dina valpköpare gratis medlemskap första året! Fyll i formuläret här >> Ny taxägare!

Vi önskar alla en riktigt härlig läsning!

 


 

2:A ÅRETS BÄSTA RASKLUBBSMONTER
10 JANUARI, 2018

2:a Årets bästa rasklubbsmonter!

”För en öppen, fin och inbjudande monter, med tydlig information om rasen.”

Så var den fina motiveringen för vår monter på MyDog Hundmässa i Göteborg 4 – 7 januari 2018

Ett stort TACK till Västsvenska Taxklubben som presenterar vår ras på bästa sätt!


Här ses Västsvenska Taxklubbens stolta ordförande Gunilla Knez 

 


 

TRÄFFA TAXAR 4 – 7 JANUARI
2 JANUARI, 2018

Välkommen till MyDog Hundmässa i Göteborg
torsdag, fredag, lördag & söndag 4 – 7 januari 2018


http://www.mydog.se

Västsvenska Taxklubben ser till att du får träffa alla taxens varianter!
Du får lära dig mycket om vår kära ras!
Vi är med i Rasparaden i finalringen alla dagarna.
Tiden brukar vara mellan kl. 12 – 14.

Hundutställningen börjar kl. 9:00 alla dagarna.
Taxar bedöms på torsdag och fredag!

Torsdag: korthårig + långhårig i ring 28 och strävhårig i ring 29.
Fredag: korthårig i ring 28, strävhårig + långhårig normal i ring 29 och långhårig dvärg/kanin i ring 30.

Vill du veta mer?
Kontakta Gunilla Knez i Västsvenska Taxklubben på mobilnummer: 0706- 736700 eller mail: knez.gunilla@telia.com

 


 

SMÄLLARUPPRORET
30 DECEMBER, 2017

Nu närmar sig Nyår… Det här med fyrverkerier är ett sattyg, inte bara för husdjur och tamboskap, utan också för alla vilda djur! Taxen är ju en jakthund och tillhör de hundar som mestadels inte är skotträdda, relaterat till dess nedärvda mentalitet och personlighet. Men ta hellre det säkra före det osäkra! Även hundar som aldrig visat rädsla kan plötsligt bli panikslagna om de blir överraskade och förknippa obehaget med smällarna. Och det är inte roligt att ha en skotträdd hund… den mår mycket dåligt!

Har man oturen att ha en hund som berörs negativt av att det smäller så finns lite hjälp, läs bra tips & råd ur Hundsport nr 11/07: https://www.skk.se/sv/STOKK/smallarupproret/Tips-och-rad/

Självklart är DU en ansvarsfull medmänniska som avstår från fyrverkerier! Gör som Svenska Taxklubben – stöd Smällarupproret! Vi önskar alla en FRIDFULL nyårsafton!


 

TIDNINGEN TAXEN NR 5 I DIN BREVLÅDA
14 DECEMBER, 2017

Tidningen Taxen nr 5-2017 bör vara i din brevlåda torsdag den 14/12.


I detta nummer är innehållet:

Reportage från Drev-SM
Reportage från Nordisk drevlandskamp
Reportage från Småhunds-SM
Reportage från Sv Taxklubbens avelskonferens
Avel/Hälsa med bl a. herpesvirus hos hund samt den gamla hunden och demens
Information från avelskommittén
Reportage från Kennelfullmäktige
Nytt från SKK
Insändare
Nytt från HS
Reportage från medlemmar och lokalklubbar
Nya champions
Julannonser från våra medlemmar
Viltrecept
Taxklubbens VP, BUA och BUP
och lokalklubbarnas spalter

Vi önskar en riktigt god julläsning till er alla!


 

TRÄFFA TAXAR 16 – 17 DECEMBER
1 DECEMBER, 2017

Välkommen till Stockholm Hundmässa i Älvsjö
lördag & söndag 16 – 17 december 2017


> http://www.skk.se/stockholmhundmassa

Östsvenska Taxklubben ser till att du får träffa alla taxens varianter och du får lära dig mycket om vår kära ras!
Vi är med i Rasparaden i finalringen både lördag och söndag. Tiden brukar vara mellan kl. 12 – 14.
Hundutställningen börjar kl. 9:00 båda dagarna.

– Taxar bedöms på söndagen i hall B –

– strävhårig i ring B 31 – korthårig i ring B 32 – långhårig i ring B 33 –

Vill du veta mer?
Kontakta Anna Larsén i Östsvenska Taxklubben på mobilnummer: 0706-420341 eller mail: anna.larsen181@gmail.com


 

TAXDATA UPPDATERAD
7 NOVEMBER, 2017

Rasdata för Tax uppdaterad med registrerade resultat och hundar t o m 5 oktober.
http://www.rasdata.nu/tax


 

NY CHANS ATT DELTA PÅ HJÄRTSTUDIE HOS SLU
25 OKTOBER, 2017

Taxar behövs till hjärtstudie på SLU igen!

I våras deltog drygt 40 taxar i en hjärtstudie på SLU i Uppsala. Eftersom resultaten är uppmuntrande vill forskarna undersöka fler taxar.

När: 30/10 (fm), 1/11 (fm), 2/11 (hela dagen), 13/11 (hela dagen)
Var: SLU i Uppsala
Vad: blodprov, undersökning, ultraljud hjärta
Vilka: lägst 6 år men helst från cirka 9 år och uppåt
Pris: gratis undersökning som innebär att du får en bra hälsokontroll av din hund (resan betalar du själv)

Undersökningen leds av hjärtprofessorn Jens Häggström tillsammans med Ingrid Ljungwall och Åsa Ohlsson. Anmäl ditt intresse till Åsa på mejl asa.ohlsson@slu.se eller telefon 018-671 352. Syftet med studien är att undersöka en intressant gen, som forskarna tror kan vara inblandad i att hundar utvecklar en hjärtsjukdom – hjärtklaffsdegeneration. Läs mer om studien på tidigare inlägg:  http://taxklubben.org/2017/04/10/taxar-behovs-i-forskningsprojekt/

Hjälp forskarna och vår ras genom att dela inlägget till andra taxägare!


 

NOMINERA ÅRETS BRAGDHUND
20 OKTOBER, 2017

Kanske är det din TAX som blir Årets bragdhund?!

Nu är det hög tid att nominera hundar till utmärkelsen Årets bragdhund 2017. Nomineringarna ska ha inkommit senast 1 november. Taxen är en stark kandidat! Därför behöver vi din hjälp att sprida budskapet om vår underbara ras till så många som möjligt. Nominera en tax på SKK’s länk:

***  NOMINERA ÅRETS BRAGDHUND ***

braghundslogga_tax


 

JULANNONS I TIDNINGEN
18 OKTOBER, 2017

JULANNONSERA I TIDNINGEN “TAXEN”!

För enhetspriset 400 kr får du en annons som är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden i en inramad ruta. Här får du plats med en mindre bild och lite text. Är du uppfödare kan du skicka en julhälsning till dina valpköpare eller annonsera om en kommande valpkull. Är du hanhundsägare kan du använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser, se sid 3 i tidningen. Mejla eller posta ditt material senast den 8 november tilltaxen@taxklubben.org Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 66 Östersund. Frågor? Ring 063-10 10 44 eller 0705-25 45 28. Redaktören kan hjälpa dig med att utforma annonsen. Välkommen med ditt annonsförslag!


 

SKK PLAY DEL 3 TORSDAG 21/9 KL. 19:30
20 SEPTEMBER, 2017

Torsdagen den 21 september kl. 19:30 kommer det tredje programmet i serien SKK Play för uppfödare att visas!

Ni kommer åt programmet, samt informationen om SKK Play för uppfödare via denna sida: https://www.skk.se/sv/om-skk/utbildning/SKK-Play-for-uppfodare/

Temat för programmet är ”utfodring ur ett uppfödarperspektiv”. Programmet kommer att ta upp generella frågor om hundfoder men fokus kommer att vara på utfodring av den dräktiga och digivande tiken, utfordring runt valpningen, avvänjning av tik och valpar. Programmet består av ett studiosamtal mellan experten Marie Sallander samt programledaren Katarina Sundberg. Studiosamtalet kommer att varvas med filmade inslag där vi bland annat besöker en uppfödare med valpar i olika åldrar och hör hennes syn på utfordring under de olika stadierna. Längden på programmet kommer att vara runt 30 minuter.

Om ni inte har möjlighet att samla era medlemmar för en gemensam aktivitet, hoppas vi att ni informerar via er hemsida eller Facebook.


 

AVELSKONFERENS
1 SEPTEMBER, 2017

Avelskonferens – söndag den 17 september 2017

Tid: Kl. 09:00 – 10:00 kaffe och smörgås. Start kl. 10:00 – cirka 16:30

Plats: Quality Airport Hotell, Arlanda (vid E4:an)

Vem vänder sig avelskonferensen till?
Jo till uppfödare, hanhundsägare och till alla intresserade taxägare

Ur programmet:
– Hur kan SKK hjälpa dig som uppfödare, hanhundsägare, valpköpare? (Agneta Lönn, SKK Juridiska)
– Information från WUT-möte
– Information om rygg, hjärta och ögon
– Genomgång av och diskussion kring uppdateringen av RAS
– Avelsstatistik, hur påverkar det din avel?
– Föredrag om ryggar, diskbråck, röntgen. (Veterinär Jens Stetter)

Pris: 500 kr/person med kaffe och smörgås vid ankomst, lunch och eftermiddagsfika till SvTKs bankgiro: 577-6406.
Max 60 personer – först till kvarn!

Anmälan: senast 8 september till Christian Gabler på christian.ro.gabler@gmail.com
Frågor: Liselott Ringman 0706 – 27 00 64 eller Christian Gabler 0709 – 28 21 93


 

UTBILDNINGSKVÄLL OM REHABILITERING
31 AUGUSTI, 2017

Den 13 september kl. 18:30 – 20:30 har Södermanlands Taxklubb en utbildningskväll om hundrehab med fokus på tax.  De ser gärna att taxfolk från andra lokalklubbar kommer. Platsen är ReDog vid Folkesta, Torestavägen 2 i Eskilstuna. Stefan Rosén föreläser om rehabilitering av hundar med fokus på taxar. Anmälningsavgift 100 kr sätts in på SöTKs konto 416369-7 märkt med ditt namn och ReDog. Anmälan sker till Katarina Bäcklund katarina@backlundgrafiska.se Kom och lyssna och ställ frågor!


 

MANUSSTOPP 3 AUGUSTI
31 JULI, 2017

*Påminnelse*

Manusstopp till tidningen Taxen nr 4-2017 är 3 augusti!
Skicka in ditt materiel till taxen@taxklubben.org
 


 

GÅVA TILL HUNDSTALLET
14 JULI, 2017

Svenska Taxklubben är stolta över sina medlemmar!
Tack vare alla underbara medlemmar som köpte lotter på vår segrarutställning,
har NI bidragit till att ge många hundar en andra chans!
2.000 kr har NI skänkt till Hundstallet - TUSEN TACK!!!


 

UNGDOMSLÄGER 2017
7 JUNI, 2017

Visst blir det ett läger och på samma plats som förra året, dvs. Gammelkroppa skogsskola utanför Filipstad. Lägret kommer att vara 29 juni till 2 juli 2017. (OBS! Alltså inte till den 3 juli som tidigare annonserats!) Alla barn och ungdomar i Sv. Taxklubben är hjärtligt välkomna! Barn under 7 år i målsmans sällskap.

Priset är även i år 1.300 kr/barn (900 kr för medföljande syskon) och priset inkluderar allt. Inbetalning görs till SvTKs bankgiro: 577-6406 i samband med anmälan som görs till Kickie via e-post svtk.sek@telia.com eller tel: 0702-946438 senast 1 juni 2017Det är ännu inte försent att anmäla sig! Vi håller anmälan öppen till söndag 11/6! Först till kvarn!

Har du frågor eller vill veta mer så hör av dig till Rolf eller Christian i Ungdomskommittén – Rolf via tel: 013-72039 e-post rolf.eriksson@taxklubben.org eller Christian via tel: 0709-282193 e-post christian.gabler@taxcelent.se

Vi planerar att ha massor av roliga aktiviteter! Vad sägs om ringträning med utställning, viltspår, agility, rallylydnad, löptävling med tax och naturligtvis bad och disco! Det kanske blir fler aktiviteter, men det får bli lite av en överraskning för dig som kommer till lägret! 🙂 Vi ses!


 

FINALRESULTAT NORDISK SEGRARUTSTÄLLNING 2017
29 MAJ, 2017


2017-05-27 i Rydal, Västra Götaland

STORT TACK till våra eminenta domare
Maria Ullman Hierner, strävhår & Irene Krogstad, Norge, korthår och långhår,
ringsekreterare och funktionärer – STORT TACK!

STORT GRATTIS till alla våra tjusiga vinnare!


Foto: Annika Stjärneving

BEST IN SHOW
1. SD, SE VCH Ellenborg’s Rosa Cordelia, ägare & uppfödare: Ann Lindhé, Nossebro
2. SN, DKU(V)CH FIU(V)CH NOUCH SEU(V)CH Eiarö Tomtebloss, ägare & uppfödare: Annika Rönnings, Ålberga
3. KN, Stubbkärrs Ursula, ägare & uppfödare: Charlotte & Ulf Wall, Säffle
4. LN, C.I.B C.I.E DKU(V)CH FIUCH NOUCH SEU(V)CH Nuits Ace Of Spades, ägare & uppfödare: Yvonne Hansén, Ålberga
5. LD, DKU(V)CH NORDV-16 SEU(V)CH Kung Karls Ralph Lauren, ägare: Lone Driberg & Claudia Parnas, Danmark, uppfödare: Sanna Anderberg, Torshälla
6. KD, Karlia’s Aurora Barbera, ägare & uppfödare: Yvonne Marberg, Örebro
7. KK, Långsjöns Fräcka Frallan, ägare & uppfödare: Ann & Siv Bengtsson, Heberg

BÄSTA VALP!
SD, Ellenborg’s Sankt Olof, ägare & uppfödare: Ann Lindhé, Nossebro

BÄSTA JUNIOR!
LD, Koppargläntans Spartacus, ägare & uppfödare: Carina & Mathias Nilsson, Vinslöv

BÄSTA JAKTMERITERADE!
SD, SEVCH Ellenborg’s Rosa Cordelia, ägare & uppfödare: Ann Lindhé, Nossebro

BÄSTA VETERAN!
SN, NORDVV-15 SEU(V)CH Stubbkärrs Onslow, ägare & uppfödare: Charlotte & Ulf Wall, Säffle

BÄSTA AVELSGRUPP!
SN, C.I.B DKU(V)CH SEU(V)CH Eiarö O P Anderson, ägare: Alf Andersson & Ingrid Cederholm, Onsala & uppfödare: Annika Rönnings, Ålberga

BÄSTA UPPFÖDARGRUPP!
SN, Kennel Eiarö, Annika Rönnings, Ålberga

*** VINNARBILDER & RESULTAT FINNS HÄR ***


 

FLER TAXAR BEHÖVS TILL HJÄRTSTUDIE PÅ SLU
8 MAJ, 2017

Uppdaterat 18/5: I nuläget behöver de inga fler taxar att undersöka, tack för intresset!

Det finns nya tider att boka hos SLU i Uppsala för hjärtstudien. Nu har du chansen att anmäla din tax till en gratis, värdefull undersökning samtidigt som du hjälper forskningen. Eftermiddagen onsdagen den 10 maj och hela torsdagen den 11 maj är reserverade för undersökningar. Mejla din anmälan till asa.ohlsson@slu.se. Du kan också ringa 018–67 13 52 eller 0736–24 24 31.

Forskarna är främst intresserade av
– gamla, hjärtfriska taxar
– taxar som utvecklat blåsljud på grund av hjärtklaffsdegeneration (otät hjärtklaff), oavsett ålder.

Läs mer om studien på tidigare inlägg: http://taxklubben.org/…/10/taxar-behovs-i-forskningsprojekt/


 

GRYTSOMMARLÄGER 28-30 JULI
5 MAJ, 2017

Svenska Grythundklubben anordnar grytsommarläger i Almunge 28-30/7.

Svenska Grythundklubben arbetar för grytjakten och dugliga jakthundar oavsett ras. Därför ger vi Taxklubbens medlemmar möjlighet att delta på grytsommarlägret. Ett axplock är grytträningar, träning i björnhägn och vildsvinshägn men även grytpistol-SM och viltspår. Lördag kväll har vi en middag med samkväm. Under helgen finns även möjlighet att gå grytanlagsprov lördag och söndag.

Mer information hos http://www.grythundklubben.se

 


 

TAXFULLMÄKTIGE 2017
11 APRIL, 2017

Den 8-9 april 2017 samlades delegater från de 20 lokalavdelningarna till Taxfullmäktige (TF), som är högsta beslutande organ, som detta år hölls på Clarion Hotell i Östersund. Förhandlingarna höll på hela första dagen, medan dag två var informationsdag kring viltspår (genomgång av nya viltspårregler) samt utställning (att arrangera utställning). Dagen inleddes med ett intressant föredrag om diskbråck som Veterinär Jens Stetter höll. Ordförande Agneta Ståhle inledde Taxfullmäktige med att utlysa en tyst minut för några av klubbens medlemmar, som avlidit sedan förra TF.

Till mötesordförande valdes Henrik Barnekow, tidigare ordförande i Svenska Taxklubben, mötessekreteraren var Siw Lagerbäck och vice mötesordföranden Per Jonsson. Förhandlingarna pågick hela dagen med bl a. alla motioner som skulle behandlas. Den nya huvudstyrelsen fick följande sammansättning: Agneta Ståhle, ordförande, Gerhard Lilliestierna, v. ordförande, Marie Jacobsson, kassör, Kickie Andersson, Carina Olsson, Alf Andersson, Rolf Eriksson, Johan Axelsson, Martina Lagerbäck, Mårten Sjöblom och Anders Westrin.


Svenska Taxklubbens ordförande Agneta Ståhle öppnar Taxfullmäktige.


Veterinär Jens Stetter höll ett intressant föredrag om diskbråck.


Mötesordförande Henrik Barnekow i mitten, omgiven av mötessekreterare Siw Lagerbäck och vice mötesordförande Per Jonsson.


TF-delegaterna röstar.


Göran Sjöblom från Upplands Taxklubb var en av många talare som bidrog till ett bra Taxfullmäktige.


Mingel innan kvällens middag. Åke Svensson i samtal med Per Jonsson.


Anders Öberg utsågs till hedersledamot i Svenska Taxklubben.


Marie Kvenild utsågs till hedersledamot i Svenska Taxklubben.


Avgående ledamot Björn Lindblom avtackades för sitt arbete i huvudstyrelsen.


Yvonne Hansén avtackades som kassör i Svenska Taxklubben.


Efter middagen utdelades Svenska Taxklubbens vandringspriser.
Här är det Marie-Louise Ridde som tar emot Kennel Sports vandringspris.
Övriga vinnare av Taxklubbens vandringspriser kunde ej närvara vid utdelning av priserna.


Några fina ord till morgontrötta deltagare från Clarion Hotell i Östersund vid söndagens informations/utbildningsdag.

Foto & text: Birgitta Sterner


 

TAXAR BEHÖVS I FORSKNINGSPROJEKT
10 APRIL, 2017

Vi behöver taxar att delta i ett forskningsprojekt!

Hjärtsjukdom är vanligt förekommande hos hund. Den vanligaste hjärtsjukdomen innebär att hjärtklaffarna på hjärtats vänstra sida blir otäta och börjar läcka, så kallad myxomatös hjärtklaffsdegeneration. Sjukdomen utvecklas främst hos medelålders till gamla hundar och hos små till medelstora raser och har ett uttalat kroniskt förlopp under flera år. Till slut kan läckaget bli så kraftigt att hunden utvecklar tecken på hjärtsvikt, dvs. andnöd, trötthet och hosta, och medicinsk behandling blir nödvändig. Även taxar drabbas, men inte i samma utsträckning som hos hundar av andra raser, t.ex. cavalier king charles spaniel. Vi har hittat en intressant gen som verkar vara inblandad i sjukdomsutvecklingen av hjärtklaffsdegeneration hos många olika raser, inklusive tax. Därför är vi idag mycket intresserade av att få tillgång och undersöka taxar.

Vilka hundar är vi intresserade av?
Vi är främst intresserade av gamla hjärtfriska taxar och de som har utvecklat blåsljud till följd av hjärtklaffsdegeneration, oavsett ålder.

Vad innebär deltagande för dig och din hund?
Ditt deltagande innebär att du kommer till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala med din hund. Den genomgår en kort klinisk undersökning, en ultraljudsundersökning av hjärtat och blodprovstagning. Undersökningen innebär minimalt obehag för din hund. Totalt tar besöket ungefär 30 min.

Var och när sker undersökningen?
Undersökningen sker vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala – onsdagen den 19/4 förmiddag, torsdagen den 20/4 hela dagen och fredagen den 21/4 hela dagen. Vi behöver tillgång till mellan 40-60 hundar, vilket innebär att fler dagar kan bli aktuella.

Varför skall just du och din hund delta?
Forskningen ämnar till att hitta genvarianter som kan förbättra sjukdomsläget avseende utvecklingen. Denna information kan bli mycket värdefull i framtida avelsarbete att minska sjukdomsfrekvensen, inte bara hos tax, utan hos alla hundraser. På sikt kommer detta totalt sett att leda till mindre sjuklighet, mindre lidande och längre livslängd hos många hundraser. Vidare innebär deltagande en helt kostnadsfri undersökning, inklusive en fullständig hjärtultraljudsundersökning. Detta innebär i sin tur att du får en bra hälsokontroll av din hund.

Hur kan jag anmäla mig?
Anmälan sker till Åsa Ohlsson-Andersson: Asa.Ohlsson@slu.se

Kontaktpersoner för vidare frågor om studien:
Professor, Leg. Vet. Jens Häggström, SLU:  Jens.Haggstrom@slu.se
Universitetslektor, Leg. Vet. Ingrid Ljungvall: Ingrid.Ljungvall@slu.se

Tack på förhand!


 

TAXFULLMÄKTIGE 2017
27 MARS, 2017

Var: Clarion hotell i Östersund
När: Lördagen den 8 april kl. 10:00

HÄR FINNS DELEGATMAPPEN PDF-fil (6 mb)

Svenska Taxklubben hälsar alla delegater och inbjudna hjärtligt välkomna!


(medlemmar i SvTK är välkomna i mån av plats)
Info: Kickie Andersson, tel: 0702-946483 svtk.sek@telia.com


 

ÅRETS UNGDOMSSTIPENDIUM
7 MARS, 2017

Svenska Taxklubbens och Agrias ungdomsstipendium för 2017 delades ut i år till Mina Persson från Forsa! Mina ska använda pengarna till att köpa agilityhinder för att kunna träna 3-åriga taxen Anni. Mina fick ungdomsstipendiet vid Gävleborgs Taxklubbs årsmöte. Vi gratulerar Mina och önskar lycka till med agilityn!


Foto: Anders Persson

 

VIKTIGT MEDDELANDE ANG. FALSK FÖRMEDLING
5 MARS, 2017

>>> Dementi <<<

OBS! Falsk marknadsföring!

Det har kommit till SvTKs kännedom att det fortfarande står på en blogg/hemsida, tillhörande en person i Kungälvstrakten som producerar taxar med färgerna ”piebold” och ”double dapple”, att hon tackar Svenska Taxklubben för att vi förmedlar valpköpare till kenneln. Det är ren och skär lögn!

SvTK förmedlar inte några valpköpare till personen. SvTK rekommenderar att man inte köper valp från denna valpproducent.

SvTK kan naturligtvis inte förbjuda någon att köpa valp med dessa färger, eller från personen i fråga, men man ska då vara införstådd med detta:

 • Avel med dessa färger/teckningar ”piebold” och ”double dapple” kan framkalla sjukdomar hos hunden bl. a blindhet, dövhet, hudproblem m.m. vilket inte är god och ansvarsfull avel. Därför är dessa färger inte godkända i Sverige.

 •  Valpar från personen i fråga säljs alltid oregistrerade utan stamtavla (s.k. blandrashundar) eftersom personen inte tillåts bli medlem i SKK-organisationen. Det går heller inte att registrera hunden senare.

SvTK tar avstånd från personer som har en oseriös hundavel, som inte avlar för hundens bästa, utan enbart med stort vinstsyfte.

Hälsningar
Svenska Taxklubbens styrelse


 

BPH-BIDRAG
26 JANUARI, 2017

BPH – Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar. Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vilken personlighet har din hund? Är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor? Det kan BHP ge dig svaren på!

BPH är nyttigt både för den enskilda taxägaren och hundrasen i stort. Hundägaren får lära sig mer om hur deras hund reagerar i olika situationer och efter att BPH-banan är genomförd gör beskrivaren en sammanfattning av hundens personlighet. BPH är en officiell merit som återfinns i SKK Avelsdata och för hund med genomförd BPH finns fin rosett att köpa.

Svenska Taxklubben subventionerar anmälningsavgiften med 100 kr för medlemmar!

Huvudstyrelsen har beslutat enligt protokoll 2016-10-26 att subventionera med 100 kr/startad tax, från och med 26/10 2016 och framåt, upp till och med 200 startade taxar. Efter genomförd BPH ska kvitto skickas in till vår kassör med följande uppgifter; taxens reg.nummer, ditt namn, medlemsnummer, kontonummer vart pengarna ska utbetalas samt var och när BPH-testet gjordes. Skanna in kvitto med uppgifter och skicka via e-mail till: nuitstaxar@hotmail.com eller per post till: Yvonne Hansén, Kila Apaltorp Furesta, 611 90 Ålberga.

För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år. Länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar anordnar denna intressanta aktivitet. Läs mer om BPH här: https://www.skk.se/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/


 

SVTK:S UNGDOMSSTIPENDIER
12 JANUARI, 2017

Dags att ansöka om SvTK:s Ungdomsstipendier!

Vill du göra något speciellt med din tax eller förkovra dig inom hundvärlden och är under 25 år? Nu finns möjligheten för våra ungdomar inom Svenska Taxklubben att ansöka, dels om ett stipendium från Agria som är på 3000 kr årligen och delas ut i samband med någon av lokalklubbarnas årsmöte 2017, dels ett nyinstiftat stipendium Maud Seiferts Minnesfond som kommer att delas ut i samband med Taxfullmäktige 2017.

För ansökan om Agria-stipendiet gäller att den ska innehålla en kort beskrivning till vad stipendiet ska användas och motivering till varför just du ska komma ifråga eller varför du vill nominera en stipendiat. Ansökan ska vara HS senast 31 januari 2017.

För att ansöka om medel från Maud Seiferts Minnesfond ska du vara mellan 15-25 år och målet ska vara att främja Svenska Taxklubbens syften och mål. Ansökan med uppgifter om syfte, resmål, restid, personliga kvalifikationer samt kostnadsberäkning ska ha kommit till Svenska Taxklubbens huvudstyrelse före den 10 februari 2017.

Exempel på mål/syfte kan vara:
– att studera och utveckla taxens användningsområde, nu och i framtiden
– att studera bedömningsteknik, nu och i framtiden

Ansök redan nu om du är intresserad eller känner till någon som du skulle vilja nominera som stipendiat. Ansökan ställs till: Huvudstyrelsen (HS), SvTKs sekreterare, Kickie Andersson, Åsaväg 4 Åsen, 694 60 Åsbro

Lycka till!


 

TRÄFFA TAXAR 5 – 8 JANUARI
3 JANUARI, 2017

Välkommen till MyDog på Svenska Mässan i Göteborg
torsdag & fredag & lördag & söndag 5 – 8 januari 2017


https://mydog.se/

Vi finns på rastorget! Västsvenska Taxklubben ser till att du får träffa alla taxens varianter och får lära dig mycket om vår kära ras! Vi är även med i Rasparaden i finalringen alla dagarna.

På lördag bedöms korthårig tax och strävhårig tax i ring 5 med början kl. 09:00 och långhårig tax bedöms i ring 7 ca. kl. 11:00.

På söndag bedöms långhårig tax och korthårig tax i ring 5 med början kl. 09:00 och strävhårig tax bedöms i ring 6 ca. kl. 09:30.

Varmt välkommen att träffa din favoritras – TAXEN!


 

SVERIGE VANN GRÄNSKAMPEN 2016
3 DECEMBER, 2016

Det blev en lyckad gränskamp för Sveriges del i skogarna runt norska Aremark. Det svenska laget tog de tre främsta placeringarna och vann därmed årets gränskamp! Individuell vinnare blev Källstigens Olivia med hennes ägare Stig Larsson från Halland Taxklubb. Svenska Taxklubben skickar ett stort grattis till dem och det svenska laget! Årets värdklubb, Follo-Østfolds Taxklubb, ska ha ett stort tack och en stor del av äran för att det blev en lyckad och minnesvärd dag.


I mitten 1:an SE J(D)CH Källstigens Olivia, Stig Larsson
från Hallands Taxklubb med 1:a pris RÅ, 50 EP och därmed NO J(D)CH!
Till vänster 2:an Gånedalens Sverker, Björn Fransson
från Bohuslän-Dals Taxklubb med 1:a pris RÅ, 49 EP.
Till höger 3:an SE J(D)CH SE VCH Kilsbäckens Nemo, Gunnar Landström
från Västsvenska Taxklubben med 1:a pris RÅ, 48 EP och därmed NO J(D)CH!> 
Till den svenska segern bidrog även Bonnie med Håkan Larsson
från Värmlands Taxklubb med 1:a pris RÅ, 45 EP.
Foto: Raymond Bråten


 

TRÄFFA TAXAR 3 – 4 DECEMBER
30 NOVEMBER, 2016

Välkommen till Stockholm Hundmässa i Älvsjö
lördag & söndag 3 – 4 december 2016


http://www.skk.se/stockholmhundmassa

Vi finns på rastorget, gång 1 och monter 16. Östsvenska Taxklubben ser till att du får träffa alla taxens varianter och du får lära dig mycket om vår kära ras! Vi är med i Rasparaden i finalringen både lördag och söndag. Tiden brukar vara mellan kl. 12 -14. Hundutställningen börjar kl. 9:00 

Taxar bedöms på lördagen – långhårig i ring B 45 – korthårig i ring B 46 – strävhårig i ring B 49.

Om man är intresserad av att göra bra och nyttigt godis till sin kära vän Taxen, så finns en ny kokbok till försäljning – Morrgans Hundgodisbok – Författarinnan signerar boken i Hundstallets monter AF-33. Boken är skriven för alla hundvänner som vill göra något extra för sina älskade fyrbenta. Recepten tilltalar vovvens gom och nos, även husses och mattes plånbok.


Varmt välkommen!


 

GRÄNSKAMPEN I DREV
28 NOVEMBER, 2016

Den 2 december möts fem västsvenska och fyra östnorska lokalklubbar för att göra upp om lagsegern i en gränskamp för taxar. Dessutom koras en individuell vinnare. Tävlingen avgörs i skogarna runt norska Aremark och arrangeras av Follo-Østfolds dachshundklubb som ett officiellt drevprov. Domarna kommer både från Norge och Sverige, med tanken att byta erfarenheter och få nya infallsvinklar i dömandet. Förra gången tävlingen arrangerades var 2011 och då av Värmlands Taxklubb.

Från Sverige deltar följande klubbar och taxar:
Värmlands taxklubb med korthårig normaltax Bonnie, ägare Håkan Larsson, Kristinehamn. Bohusläns-Dals taxklubb med korthårig normaltax Gånedalens Sverker, ägare Björn Fransson, Färgelanda. Västsvenska taxklubben med korthårig normaltax Kilsbäckens Nemo, ägare Gunnar Landström, Torslanda. Skaraborgs taxklubb med strävhårig normaltax Vickerågens Leta, ägare Johan Junestål, Mariestad. Hallands taxklubb med korthårig normaltax Källstigens Olivia, ägare Stig Larsson, Träslövsläge.

Från Norge deltar följande klubbar och taxar:
Follo-Østfold dachshundklubb med strävhårig normaltax Sara, ägare Tormod Jaavall, Mysen. Glåmdal-Romerike dachshundklubb med strävhårig normaltax Gravabekkens Zp Mini, ägare Lars Ola Svenneby Togstad, Skogbygda. Vestfold-Buskerud dachshundklubb med strävhårig normaltax Husse Busse’s E-elly, ägare Björn Ludvig Larsen, Drammen. Telemark dachshundklubb med strävhårig normaltax Råtassens Sita, ägare Helge Ståhl, Vennesla.

Läs mer om tävlingen på Svensk Jakt.


 

VINNARE DREV-SM 2016
7 NOVEMBER, 2016

Svenska Taxklubben skickar ett stort grattis till SM-vinnaren Mariebergs Vilda och hennes ägare och uppfödare Carl Söderberg, Östsvenska TK. Vilda fick 53 egenskapspoäng och drevcertifikat (D-cert). God tvåa blev Källstigens Lisa (52 egenskapspoäng och D-cert) och hennes förare Anders Persson, Gävleborgs TK. På en hedrande tredjeplats kom Allax Ginny (52 egenskapspoäng och D-cert) med sin förare Alf Olsson, Bohuslän-Dals TK. Alla ekipage har gjort bra ifrån sig i skogen och är väl värda varsitt stort grattis från oss på Svenska Taxklubben! Ett stort tack till Östergötlands Taxklubb och Örebro Läns Taxklubb för ett väl genomfört arrangemang. Få mer information på Östergötlands Taxklubb.


Calle Söderberg och Mariebergs Vilda i mitten
tillsammans med domarna Johan Kindén och Conny Andersson
 


 

DREV-SM 2016
6 NOVEMBER, 2016

DREV-SM MÅNDAG 7 NOVEMBER

Just nu laddar elva förväntansfulla ekipage
inför SM-starten i skogarna mellan Örebro och Östergötlands län.

Du kan följa dem live HÄR!

Svenska Taxklubben önskar alla deltagare fina framgångar i skogen!

Läs gärna mer om arrangemanget på sidan Drev-SM
eller på Svensk Jakt:  Drevtaxar jagar SM-titel


 

JULANNONS
14 OKTOBER, 2016

Nu finns det chans att julannonsera i Taxens decembernummer! För enhetspriset 400 kr får du en annons som i en inramad ruta är 9,2 cm på bredden och 8,5 cm på höjden. På det utrymmet får det plats en mindre bild och lite text. Du som är uppfödare kan på det här viset skicka en julhälsning till dina valpköpare, eller annonsera om kommande valpkull. Det går också bra för dig som är hanhundsägare att använda utrymmet för en avelsannons. Tänk på att bilder ska vara i så hög upplösning som möjligt. För annonser i annat format gäller den vanliga prislistan för medlemsannonser. Mejla ditt material senast den 9 november till Taxens redaktör på adressen taxen@taxklubben.org eller per post till Birgitta Sterner, Fjällripevägen 20, 831 62 Östersund. Upplysningar kan fås på telefon 063-10 10 44, 0705-25 45 28.


 

DISKBRÅCKSRAPPORTERING
13 OKTOBER, 2016

Nytt om diskbråcksrapportering:
Svenska Taxklubbens huvudstyrelse beslutade vid sitt möte den 8 april 2016 att ta bort den orangemarkering som funnits i Rasdata TAX (http://www.rasdata.nu/tax) gällande hundar som lämnat avkomma som drabbats av diskbråck, med anledning av att denna färgmarkering lätt förväxlades med den rödmarkering som de hundar har som själva diagnostiserats med diskbråck. I samband med en uppdatering av databasen har dessa markeringar tagits bort. En ytterligare uppdatering med de senast inrapporterade fallen finns under Avel. Länken till Rasdata TAX hittar du under Organisation-Länkar samt under Avel.

logga_taxdata


 

RASMONTER PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN
24 OKTOBER, 2016

HUNDUTSTÄLLNING PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN!
LÖRDAG & SÖNDAG 3 – 4 DECEMBER 2016
(Taxarna ställs ut på lördagen)

http://www.skk.se/stockholmhundmassa

Till ovanstående två dagar söker vi taxar i alla storlekar och hårlag:
– Klappvänliga taxar till Svenska Taxklubbens monter.
– Taxar till rasparaderna.
– Funktionärer som vill prata om och för taxen.
Du behöver inte vara expert – bara älska taxen!

Vad kan du bidra med under dessa dagar?
– Rasparad: Årets tema är KÄRLEK. Rasparaden kommer att hållas i finalringen både lördag och söndag. Tiden brukar vara mellan 12 – 14. Exakt tid meddelas senare. MÅL: Vi ska visa en tax av varje storlek och hårlag.
– Tävling: Under rasparaden pågår en tävling om vilken förare som har klätt ut sig bäst med koppling till användningsområde eller ursprung av sin ras. Det är inget tvång att vara utklädd men det är alltid roligt om ni har något som passar till taxen.
 Funktionär i montern, med eller utan hund: Montern ska vara bemannad på lördag kl. 09:00 – 18:00 och på söndag kl. 09:00 – 17:00. Arbetspassen är 2 – 3 timmar. Det betyder att vi behöver många funktionärer och hundar. Klappvänliga hundar i olika storlekar och hårlag. Alla hundar som tas in på området måste vara äldre än 9 månader. De hundar som står i montern eller går i rasparaden behöver inte vara godkända utställningshundar, det viktiga är att de klarar mycket folk och röriga miljöer. Helst ser vi att din hund inte deltar i utställning samma dag som den är i montern eller går i rasparaden. Ni ska vara med er hund i montern den tid som hunden är där. Du är välkommen även om du inte har hund med dig. Det viktiga är att du vill prata om och för taxen!

ALLMÄN INFORMATION:
Funktionär erhåller entrébiljett och ersättning för parkering och garderobsavgift (mot uppvisande av reseräkning som fås i taxmontern). Monter- och rasparadhundar erhåller nummerlapp. För införsel av hund krävs en särskilt nummerlapp (ersätter de tidigare införselbreven) som hämtas ut vid supportdisken i veterinärbesiktningen. Hunden ska ha vaccinationer enligt SKKs utställningsregler och intyget visas upp i veterinärinsläppet, där också entrébiljetten lämnas in. Samtliga hundar ska passera veterinärbesiktning = ha giltig vaccination och reg.bevis.

INTRESSERAD?
Kontakta Anna Larsén, sekreterare Östsvenska Taxklubben, på mobilnummer 0706-420341 eller anna.larsen181@gmail.com

 


 

NOMINERA ÅRETS HUNDHJÄLTAR
21 OKTOBER, 2016

Hjälp oss att hitta Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund!

Taxen är en stark kandidat!
Skynda att nominera årets hundhjältar!
Sista dag för nominering är den 1 november!
Läs mer på SKK:s länk nedan:

*** NOMINERA ÅRETS HUNDHJÄLTAR ***

 


 

JYCKEDATA – NY UPPDATERING
1 SEPTEMBER, 2016

Ny uppdatering till Jyckedata 2016-08-26.
För dig som är Jyckedataanvändare och vill ha uppdateringen
– kontakta Marie Kvenild, på mail:  marie.kvenild@taxklubben.org
Jyckedata finns alltid under “LÄNKAR”


 

MOTIONER TILL TAXFULLMÄKTIGE 2017
26 AUGUSTI, 2016

Vill du påverka Svenska Taxklubbens verksamhet? Då kan du som är medlem skriva en motion till Taxfullmäktige (TF) 2017. Du kan skriva motionen som privatperson direkt till Huvudstyrelsen eller få din lokalklubb att driva din fråga. Tänk på följande:

– Skriv en rubrik som talar om vad motionen handlar om
– Förklara bakgrunden till ditt förslag
– Argumentera för ditt förslag
– Formulera dig kort och begripligt
– Avsluta med ett konkret förslag som TF ska kunna säga ja eller nej till – Skriv under med ditt namn 
- Skicka motionen till Sv. Taxklubbens sekreterare senast 15 september

Du kan skicka motionen per post till eller skanna in en underskriven motion och skicka via e-mail till: svtk.sek@taxklubben.org

(Vill du skicka motionen till din lokalklubb, måste den sekreteraren ha den senast 7:e september.)

Du hittar bra information om hur du skriver en motion på Svenska Kennelklubbens hemsida här!


 

BPH – BETEENDE- OCH PERSONLIGHETSBESKRIVNING HUND
23 AUGUSTI, 2016

Alla klubbar inom SKK:s organisation kan anordna ett eller flera klubb-BPH i samarbete med våra proffsiga arrangörer, skriver Svenska Kennelklubben i ett nytt pressmeddelande och fortsätter:

BPH är nyttigt både för den enskilda hundägaren och hundrasen i stort. Som läns-, special- eller rasklubb har ni möjlighet att anordna ytterligare en kul och intressant aktivitet för era medlemmar, nämligen Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH!

Hundägarna får lära sig mer om hur deras hundar reagerar i olika situationer och efter att BPH-banan är genomgången gör beskrivaren en sammanfattning av hundens personlighet. BPH är en officiell merit som återfinns i SKK Avelsdata och för hundar med genomförd BPH finns fina rosetter att köpa, avslutar SKK.

Läs mer om BPH här: http://www.skk.se/?newsitem=28171

Läs artikel “Mentalbeskrivning – ett komplement till jaktproven” av Eliza Kajanus

BPH_logo400


 

VATTENVILTPROV 3 SEPTEMBER
16 AUGUSTI, 2016

PROVA PÅ VATTENVILTPROV DEN 3 SEPTEMBER

Vattenviltprov finns som provform i Finland och nu planerar även Svenska Taxklubben att börja med denna provform. Men först vill vi se intresset genom att erbjuda en prova-på-dag som arrangeras av Skaraborgs Taxklubb. Boka helgen den 3 – 4 september (en eller två dagar beroende på intresse). Vi kommer att hålla till i Götene, mellan Skara och Mariestad. Instruktör är Johan Axelsson från huvudstyrelsen. Välkommen med din anmälan senast den 28 augusti till Barbro Zetterberg via mail: barbro@z-text.se eller mobil 0705-90 85 57. Pris? Gratis för medlemmar!

Provet är uppdelat i tre delmoment; spåhet går det till på följande sätt; Spåret är ett ca 100-150 meter långt släpspår med fågel, som läggs ut direkt innan spårningen. Föraren väljer om hunden ska spåra med eller utan spårlina. Vid  vattensöket ska föraren kommendera ut hunden i vattnet och via dirigering (röst-visselpipa-gester) få hunden att söka av ett område på ca 30-40 meter utåt-höger-vänster. Vid  apporteringen ska hunden sitta vid förarens sida. Ett skott skjuts utom synhåll samtidigt som en fågel kastas ut i vattnet. När domaren ger klartecken skickas hunden att apportera fågeln och lämna den till föraren.


Vill du veta mer om vattenviltprov finns artikel i Taxen nr 4 2015


 

SM I VILTSPÅR 2016
1 AUGUSTI, 2016

NORRA TAXKLUBBEN TOG SM-GULDET I VILTSPÅR 2016

Det var Hunne Staff Smilla och hennes ägare Susanne Mellhammar som knep SM-titeln i hård konkurrens. Ett stort grattis till det duktiga ekipaget som fick maxpoängen 61 och hederspris. Tvåa kom Disa och hennes förare Torgny Edin från Upplands Taxklubb. Även Disa fick maxpoängen 61 och hederspris. På tredje plats kom fjolårsvinnaren Bussahagens Singoalla och hennes förare Marie Jacobsson med 59 poäng. Ett stort grattis till de duktiga ekipagen!

Svenska Taxklubben gratulerar alla övriga deltagare som gjorde ett kanonjobb i skogen. Till sist vill vi tacka Skaraborgs Taxklubb för ett väl genomfört SM. Fullständig resultatlista finns på Skaraborgs Taxklubbs hemsida här!


Från vänster står domaren Stig Holmqvist som dömde SM-trean, förra årets SM-vinnare, Bussahagens Singoalla
med hennes förare Marie Jacobsson från Smålands Taxklubb. 
Därefter står SM-vinnaren Hunne Staff Smilla med sin förare Susanne Mellhammar från Norra Taxklubben.
Bredvid henne står domaren Mikael Bohlin som dömde vinnarekipaget. 
Sedan följer SM-tvåan Disa med sin förare Torgny Edin från Upplands Taxklubb tillsammans med domaren Elisabeth Fyhr. Foto: Rolf Zetterberg 


 

SOMMARLÄGER FÖR TAXUNGDOM
23 JUNI, 2016

Hjärtligt välkomna till årets ungdomsläger!

Nu finns info om årets ungdomsläger den 12 – 14 augusti!
Läs mer under AKTIVITETER och UNGDOMSLÄGER 2016

 


 

STUDIE FRÅN SLU
10 MAJ, 2016

SLU-STUDIE OM RELATIONEN MELLAN TAX & ÄGARE

Forskarna söker sträv- och korthåriga taxar i åldern 2-10 år, hunden ska inte vara en omplaceringshund. Ägaren ska vara en kvinna för att målgruppen ska bli enhetlig. Målet med studien är att undersöka hur människor och hundar knyter an till varandra, genom att studera samspelet mellan hund och ägare under olika situationer. Studien görs i Uppsala under maj-juli. Intresserad? Kontakta Therese Rehn på telefon 018–67 21 08. Länk till SLU och studien HÄR!


 

SAMANNONSERING, RASSPECIAL TAX I HUNDSPORT
19 APRIL, 2016

I Hundsport nr 6/2016 är det våra taxars tur att ha en rasspecial! Var med och samannonsera – antingen med enbart kennelnamn och lite övriga uppgifter – eller genom en egen annons. Sista manusdag är den 2 maj 2016. Skicka din annons till: Kickie Andersson, Åsavägen 4 Åsen, 694 60 Åsbro. Tel: 070–294 64 83. E-post: svtk.sek@telia.com

PRISER
SvTK kommer att ha en ruta överst på sidan med sin logga och lite övriga uppgifter.
Priserna nedan är för övriga annonsörer:
– Om 20 taxuppfödare går ihop kostar det ca 975 kr per kennel.
– Om 25 taxuppfödare går ihop kostar det ca 780 kr/per kennel.

Välkommen med en annons!

 


 

SVENSKA TAXKLUBBENS OCH AGRIAS STIPENDIUM UTDELAT TILL TAXUNGDOM
7 MARS, 2016

Svenska Taxklubbens och Agrias stipendium till taxungdom Ungdomsstipendiet för 2016 delades ut i år till Hugo Lundh, 9 år, från Dvärsätt i Jämtland. Han fick stipendiet vid Jämtland/Härjedalens utställning 6 mars.

Stipendium 2016 Hugo Lundh
Foto: Birgitta Sterner