Köpa Tax

Är du intresserad av att köpa hund?

Kul att du hittat hit! Taxen är en hundras som finns i nio varianter.

De indelas först i hårlag:  Korthår, strävhår och långhår.

Inom varje hårlagsvariant finns det tre storlekar: Normal, dvärg och kanin.

Nu funderar du kanske på vilken av dessa nio varianter som passar dig bäst.

Du ska få fem råd ”att tänka på” som är viktiga när man skall välja tax:

1. Ställ dig själv frågan vilket ändamål du har med din tax. Skall hunden vara jaktkamrat, sällskapshund, eller har du ambitioner att tävla med din tax eller visa på utställning? Oavsett ska den ha registreringsbevis = stamtavla, utfärdad från Svenska Kennelklubben (SKK) eller motsvarande utländsk rasklubb. I stamtavlan står hundens och släktingars registrerade namn, registreringsnummer, födelsedatum, uppfödare samt vaccinationer. Ingen stamtavla = blandras, vad än säljaren har för förklaring. Endast registrerad hos Jordbruksverket = blandras, vad än säljaren har för motivation.

2. Ta reda på rasens egenskaper genom att läsa litteratur, t ex boken ”Tax” av Kurt Schmidt-Duisberg och ”Min tax” av Morten Franch Jensen och ”Taxen” av Malcolm Wallerstedt.. Här på Taxklubbens hemsida finns nyttig information om taxen och klubbens verksamhet.

3. Tänk på att taxen, trots att det är en liten hund, ställer krav på att ägaren är mjuk men bestämd och konsekvent mot sin hund för att den ska bli lydig och följsam. En tax är påhittig och energisk, vill ha omtanke och sysselsättning och passar inte att ligga ensam hemma om dagarna.

4. Om du bestämt dig för tax så kontakta gärna våra avelsråd som ger dig tips och råd inför ditt valpköp samt ger rekommendationer till taxuppfödare för det ändamål du har med din tax. Du hittar avelsråden på vår kommitté-sida.

5. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.

Titta gärna runt på vår hemsida. Här finns det mycket information för dig att hämta. Här nedanför har vi samlat de kanske viktigaste länkarna för att göra det lätt för dig att hitta.

Äldre nummer av tidningen Taxen
Taxens bakgrund
Raskompendium
Valpannonser
Att köpa hund (SKK)